BLOGG : Slik skulle denne tirsdagen være:

Et samlet Fotball-Norge og et fullsatt Ullevaal skulle juble Norge frem til puljeseier og VM-billett. En harmonisk forbundsledelse skulle gni seg i hendene og smile over alle millionene som var på vei inn.

I stedet: Toppseedete Norge er på fjerdeplass i puljen, sjanseløse på VM-billett, og laget har ikke annet å oppnå enn å ødelegge for Island. Forbundsledelsen sliter med fruktene av en amatørmessig saksbehandling da treneren måtte gå og en ny skulle ansettes.

Sensasjon

Da meldingen kom om at Per-Mathias Høgmo skulle overta jobben etter Egil Olsen, var det som ventet.

Da neste nyhetsmelding gikk ut på at det skulle skje straks, var det en sensasjon. Personlig trodde jeg at det var en journalistisk misforståelse. Ingen sparker en trener mens en kvalifisering pågår før alle sjanser er ute, og spesielt ikke en trener med en nesten ikonisk posisjon.

Men det gjorde de!

Det så greit ut

Så lenge Drillo stilte på pressekonferansen og uttalte seg såpass forståelsesfullt, så det ut til å være greit.

Det var bare det at Drillo slett ikke syntes at det var i orden likevel, og da han møtte kona, var nok meldingene helt annerledes enn på pressekonferansen. Og kona skrev et brev.

Hun påpekte i et heftig språk at hennes mann var blitt avskjediget uten at toppfotballsjefen visste noe, og dessuten hadde han fått tilbud om å late som om det var hans egen ide.

Det var altså ingen grei prosess. Hadde den vært det, ville ikke trenerbyttet fått noe etterspill.

Et vrient møte

Det er lett å tenke seg hvordan møtet med Drillo har foregått. Forståelsen og velviljen er på topp, det formuleres og omformuleres, det blir en enighet til slutt. Men ikke helt. Og ikke alle følelser kommer ut. Og konklusjonen er ikke hogd i stein.

Personalsaker kan aldri tas direkte over bordet. På en vanlig arbeidsplass, og fotballen er neimen ikke det, snakker lederen med den ansatte gjerne i flere omganger, grunnen beredes, alle juridiske forhold gjennomgås.

Og gjøres dette profesjonelt nok, er det ikke rom for et etterspill. Er det tatt hensyn til de menneskelige sidene ved saken, blir det kanskje ikke den store nedturen heller.

Nå kan alt skje

Men når saksbehandlingen ikke holder mål, begynner lett snøballen å rulle. Nei, det var ikke det jeg mente, sier styremedlemmene, det var en forutsetning at Drillo måtte være helt enig. – Forutsetningen var at Egil ønsket dette, sier Høgmo.

Og saken vokser. Så kommer det ut at Nils Johan Semb, selveste toppfotballsjefen, ikke bare var holdt utenfor trenerskiftet. Han visste heller ikke at Tor Ole Skullerud skulle løftes opp til A-landslaget før det allerede var skjedd.

De to mest sentrale i ledelsen rundt landslaget, treneren og toppfotballsjefen, er på hver sin måte skviset ut (selv om presidenten vil protestere mot denne språkbruken). Nye folk er inne, ingenting kan reverseres.

I verste fall kan rettssalen bli neste arena. Hvis da ikke Yngve Hallén lykkes når han skal «sitte ned og finne gode løsninger for Drillo og Semb», som han sier det.

Så spørs det hvor velvillig Drillo er og hvor mye juling Semb kan tåle, bare for å beholde sin drømmejobb.