I kveld kan Carlsen miste førsteplassen etter sju år på topp: – Akkurat nå koker det i Magnus

Selv med remis på de to siste partiene kan nordmannen miste topplassen.

Publisert: Publisert:

Magnus Carlsen har hatt en veldig dårlig turnering så langt. Foto: NTB scanpix

  • Øystein Jorem
Denne artikkelen er over tre år gammel

Norway Chess i Stavanger har vært en sammenhengende nedtur for Magnus Carlsen. Etter syv partier står han uten seier, og han deler sisteplassen med franske Maxime Vachier-Lagrave.

I går ble gikk han på sitt andre tap for turneringen på hjemmebane. Etter 40 trekk ga Carlsen opp, og russeren Vladimir Kramnik tok poenget i partiet.

Og at Kramnik tok poeng mot Carlsen er ikke bare krise med tanke på turneringen, men også verdensrankingen. Carlsen har ligget på toppen av listen helt siden januar 2010, men allerede i kveld kan den æraen være over. På annenplass har Kramnik kommet faretruende nær.

– Akkurat nå kan alt skje. Jeg tror nok fortsatt at han holder på førsteplassen, men sjansen for at han ikke gjør det har steget betraktelig etter tapet i går, sier Aftenpostens sjakkspaltist og stormester Atle Grønn til Adresseavisen.

Atle Grønn er stormester og sjakkspaltist i Aftenposten. Foto: NTB scanpix

Les også

Magnus Carlsen stakk av etter nytt tap – nå ligger han sist i Norway Chess

Trenger bare ett poeng

Slik situasjonen er etter partiet onsdag kveld, leder Carlsen rankingen med 6,4 poeng. Det betyr at Kramnik bare trenger ett poeng mer enn nordmannen på de to siste partiene for å havne øverst på verdensrankingen. Rett bak Kramnik ligger også amerikaneren Wesley So, så dersom Carlsen går på et dobbelttap, kan han havne på tredjeplass.

– Jeg tror nok at Carlsen føler at det er krise. Man ser at han er i veldig dårlig humør og utafor nå. Hele sjakklivet hans har vært et eventyr, men akkurat nå tror jeg det koker innvendig. Han finner ikke den mentale balansen som kreves for å spille bra, sier Grønn.

Les også

I over syv år har Magnus Carlsen vært verdens beste. Denne uken kan han bli forbigått.

Selv om det er verdensmestertitlene som er viktigst for historiebøkene, har Carlsen tidligere sagt at ratingen er like viktig for han å lede. Kasparov lå på topp i 20 år, og dersom nordmannen vil ha tittelen «tidenes beste sjakkspiller» vil et fall fra ratingtoppen være en kraftig ripe i lakken.

– Førsteplassen er veldig viktig for Carlsen. Nå har han hatt førsteplassen i mange år, og det er veldig synd å ødelegge den rekken, selv om han kanskje vinner den tilbake. Han har bevist alt han kan bevise i sjakkverdenen, men det eneste han kanskje kjemper om er å kunne kalle seg tidenes største, og da er den sammenhengende dominansen viktig, sier Grønn.

Les også

Karjakins liv ble snudd på hodet etter tapet for Carlsen. Russland-ekspert er overrasket.

Tror ikke Carlsen vil spille sikkert

Dersom Carlsen sikrer seg 1,5 poeng, eller at de to utfordrerne ikke får full pott, utsettes en eventuell maktovertakelse til neste turnering. Carlsen kan sikre seg videre førsteplass dersom han bestemmer seg for å spille trygt, og tar sjansen på at motstanderne må ta til takke med en remis i en av de to siste kampene. Men det er ikke spesielt typisk Carlsen-taktikk å safe seg inn til to remis i de siste kampene.

– Jeg vet ikke om Carlsen ønsker å spille sikkert. Det kan hende at tanken med å sikre seg inn til remis er så motbydelig og nedverdigende at han kjører på, og da kan alt skje, sier Grønn.

Men dersom Kramnik får full pott på de to neste partiene, og Carlsen bare får et poeng, overtar Kramnik ledelsen. Derfor er torsdagens kamp mot Karjakin ekstremt viktig.

– Jeg er ikke så veldig optimistisk, men anser likevel at det er litt større sjanse for Carlsen-seier enn at det blir et tap, men det er ikke slik som i gamle dager. Nå er han på felgen, og da kan alt skje. Men det kommer an på hvordan han går inn til kampen. Om han skulle vinne mot Karjakin kan det hjelpe litt, så jeg tror Carlsen går hardt for seier, sier Grønn.

Carlsen forlot lokalet uten å snakke med pressen etter kampen i går.

Les også

Carlsen tapte «et av årtusenets flotteste partier»: – Det var utrolig dårlig

At Carlsen går ut av en turnering uten en eneste seier er mildt sagt sjeldent. Ifølge sjakknettstedet Matt og patt er det ti år siden forrige gang det skjedde. Da fikk han seks remiser og ett tap i en turnering i Dortmund.

Calsen spiller mot Sergej Karjakin torsdag ettermiddag klokken 16 i Stavanger konserthus. Kramnik spiller mot Maxime Vachier-Lagrave, som deler sisteplassen i turneringen med Carlsen. Wesley So spiller mot Hikaru Nakamura.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Magnus Carlsen
  2. Sjakk