Crystal Palace-Manchester United 1-2 (etter ekstraomganger)

— Jeg så ballen kom og at den landet fint foran meg. Alt jeg trengte å gjøre var å få til et bra treff, og heldigvis klarte jeg det. Som innbytter må du alltid være klar. Heldigvis var jeg det, sa matchvinner Lingard til BBC.

Tre år er nødvendigvis ikke lang tid i et menneskeliv.

Men tre år uten en pokal er en evighet for en seiersmaskin som Manchester United. I den klubben kalles det pokaltørke.

Men sent lørdag kveld kunne de røde fra Manchester juble for seier i FA-cupfinalen mot Crystal Palace, den første pokalen siden 2013. Rooney måtte bruke Google for å finne ut hvem Uniteds storkjøp var.

Etter at det sto 1-1 ved ordinær tid sørget innbytter Jesse Lingard, som kom på banen rett før ordinør tid var over, for at Manchester United fikk en ny pokal i skapet fem minutter ut i andre ekstraomgang.

— Det er fantastisk å vinne denne tittelen for klubben, for supporterne, og også for meg. For nå har jeg vunnet cupen i fire land. Det er ikke mange managere som har klart det, fastslo manager Louis van Gaal ifølge BBC.

Han vant sin første tittel for Manchester United i en FA-cupfinale mot Crystal Palace. Akkurat slik Sir Alex Ferguson gjorde det i 1990. ## Jaktet 1990-revansj

Alan Pardew tapte FA-cupfinalen for Crystal Palace som spiller mot Manchester United i 1990. Den første kampen på Wembley endte 3-3, men i omkampen 17. mai var United for sterke og vant 1–0 i det som ble Alex Fergusons aller første trofé i hans meget suksessrike karrière som manager på Old Trafford.

Nå var Pardew tilbake på Wembley. I en FA-cupfinale mot nettopp Manchester United. Det var tid for revansj 26 år etter.

Og som i den første finalen i 1990 spilte Crystal Palace i sine hjemmedrakter – og Manchester United i de hvite reservedraktene.

Men Pardews hang ikke med i starten. United dominerte totalt fra start. Crystal Palace rygget og rygget, de så ut til å ha litt for stor respekt for den langt mer meriterte motstanderen på Wembley-gresset.

Manchester United hadde, som ventet, mye ball. Mens Crystal Palace forsvarte seg.

Om det var høy kvalitet? Nei.

Tempo og vilje? Ja, definitivt. Det var en enorm intensitet både på banen og tribunen på det fullsatte og feststemte Wembley.

Dommer i fokus

En satt hele tiden med følelsen av at Manchester United hadde kontroll. Louis van Gaals lag hadde de største sjansene, ved Juan Mata, Marouane Fellaini og Anthony Martial. Men uten at det ble mål.

Mye av fokus kom til havne på dommer Mark Clattenburg. Manchester United mente de ble snytt for straffespark da Damien Delaney taklet Marcus Rashford tidlig i kampen.

Mens Crystal Palace ikke skjønte mye da dommer Clattenburg i stedet for å gi fordel, valgte å dømme frispark til Connor Wickham etter en duell med United-stopper Chris Smalling. Der ble Crystal Palace frarøvet en klar målsjanse.

Første omgang av FA-cupfinalen var ikke velspilt. Men den var heseblesende og underholdende.

Traff tverrligger og stolpe

Kampen trengte et mål. Og det var åtte minutter ut i den andre omgangen. Meget gode Rashford spilte inn til Fellaini, som dunket ballen i tverrliggeren og ut. Det var kampens største sjanse. Og det så ut til å være et tidsspørsmål før Manchester-klubben ville få sitt etterhvert fortjente mål.

Få minutter senere headet Martial i stolpen. På VIP-tribunen satt en konsentrert Sir Alex Ferguson og fulgte med på det hele. Skotten var før FA-cupfinalen den siste manageren som hadde ledet Manchester United til en triumf (seriegull 2013).

Men 12 minutter før slutt tok det fyr på Wembley. Etter at Manchester United hadde bommet på alle sjanser, var det Crystal Palace som traff på en av sine få.

Manchester United klarerte etter et hjørnespark. Men ballen ble slått ut til Jason Puncheon på venstrekanten. Juan Mata hang ikke med, Puncheon var alene, og fra skrå vinkel plasserte han ballen mellom den nærmeste stolpen og keeper David de Gea.

United slo tilbake

Crystal Palace luktet oppreisning etter nedturen i finalen i 1990. På sidelinjen danset Alan Pardew. Men ikke veldig lenge.

Tre minutter senere, da det var ni minutter igjen av ordinær tid, var det i stedet Juan Mata som fikk sin oppreising etter feilen han gjorde på baklengsmålet.

Wayne Rooney dro seg forbi flere forsvarere, løftet ballen inn, Fellaini tok ballen ned med brystkassen og Mata plasserte ballen i mål etter en volley med venstrefoten. United hadde utlignet, mye takket være et fantastisk forarbeid av Rooney og en kald avslutning fra Mata.

Utligningen var meget fortjent, lagene var like langt og finalen gikk til ekstraomganger.

Manchester United virket å ha full kontroll. Crystal Palace vuirket kjørt, United hadde mest å by på. Trodde vi. Men rett før første ekstraomgang var over fikk Uniteds landslagsstopper Chris Smalling sitt andre gule kort.

United måtte spille de siste 15 minuttene med en mann mindre. Kunne Crystal Palace utnytte det?