Aftenpostens avsløring om hvordan norske langrennsløpere har brukt forstøverapparater i smøretraileren under renn er også toppoppslag i svenske medier.

Langrenssjef Johan Sares i Svenska Skidförbundet hadde ikke lest saken da Aftenposten snakket med ham fredag formiddag.

— Jeg vil egentlig ikke mene så mye om den praksisen, men slik du fremstiller det, synes jeg dette høres veldig mekanisk ut, sier han.

I etterkant av at Aftenposten publiserte saken, er det mange som har kommentert at dette er helt vanlig også i andre land.

— Aldri vært diskutert

— Ikke hos oss. Jeg hadde ikke engang hørt om dette apparatet før det ble kjent i etterkant av Johnsrud Sundby-saken. Vi har ingen slike, og jeg måtte gå til vår lege for å spørre hvordan dette ble brukt i helse-Sverige. Jeg fikk til svar at det bl.a. handlet om behandling av barn med krupp, i behandling av kols og alvorlige astmaanfall.

- Så dere har aldri brukt et slikt apparat?

— Det har aldri vært diskutert.

- Men dere har astmatikere i det svenske landslaget også?

— Absolutt. Det er ganske så vanlig med kuldeastma i langrennssporten.

- Hvordan, hvor og når tar svenske løpere som trenger medisin det?

— Akkurat når og hvor er det kun løperne og legene som kan svare på, men de bruker vanlige inhalatorer, sier Sares.

— Alle kort må på bordet

Det den svenske langrennssjefen har reagert sterkest på er praksisen med å tilby astmamedisin til utøvere uten astmadiagnose.

— Det er det store spørsmålet her. Jeg synes de skal gå ut å si hvorfor de har gjort det. Med hvilken tro de har brukt det. De må legge alle kortene på bordet. For meg handler idrett om at man vil ha den så ren som bare mulig, og bruken av ting som forstøverapparater og oksygenmasker er veldig mekanisk, påpeker Sares.