13-0 til mennene over kvinnene. Det viser listen over dem som skal kommentere og være ekspert hos rettighetshaver TV 2 når toppfotballen i Norge ruller i gang igjen i mars.

Mange har lest denne saken i dag:

TV 2 er på ingen måte en versting i sportsjournalistikken når det gjelder kvinneandel. Norske Sportsjournalisters forbund (NSF) har rundt 500 medlemmer. Av dem er cirka 50 kvinner.

– Det har ligget ganske jevnt på 10 prosent lenge, opplyser NSF-leder Reidar Sollie.

– Kvinner må bevise mye mer

Jorid Hovden er professor i idrettssosiologi ved NTNU. Hun har blant annet forsket på likestilling og kjønnsroller i media.

– Sportsjournalistikken og trenerrollen er veldig mannsdominert, konstaterer Hovden.

– Når det snakkes om «fotball» mener man herrefotball. Kvinnefotball omtales som «kvinnefotball». I fotballen er det menn som har hegemoniet, og det gjør at kvinner må bevise mye mer for å bli akseptert. Kvinnene har i utgangspunktet lite makt, tillit eller autoritet, fortsetter professoren.

Fikk du med deg denne?

Hun trekker frem NRK-ekspert Lise Klaveness som et godt eksempel på at kvinner har mye å bidra med i fotballen, bare de får tillit.

– Dessverre er det et mønster i fotballen og sportsjournalistikken at man ikke har tillit til kvinners ekspertkunnskaper. Kvinner reduseres til verter der utseende og presentasjon er det viktigste, ikke den faglige innsikten, sier Jorid Hovden.

TV 2s sportssjef Vegard Jansen Hagen skulle gjerne hatt flere kvinner.

– Nå håper vi at flere har lyst til å satse også som kommentator eller ekspert og sparke gutta ut av studio eller boksen. Det er på høy tid, sier han.

Hagen påpeker at TV 2 ikke er redde for å slippe damene til.

– Vi fortsetter å lete etter de beste formidlerne. Tre av fem programledere – Helene Husvik, Gunnhild Toldnes og Anne Sturød – er kvinner, mens Julie Strømsvåg leder EM-sendingene. De er en viktigere del av vår fotballsatsing enn noen gang og erobrer stadig flere posisjoner i sportsredaksjonen, sier sportssjefen.

Ble hetset på det verste

TV 2 har hatt flere kvinnelige eksperter tidligere, deriblant Cecilie Berg-Hansen. Hun opplevde mye hets, så mye at flere TV 2-profiler gikk offentlig ut for å forsvare henne. Blant annet ble det opprettet en Facebook-gruppe som hadde som mål å fjerne Berg-Hansen fra sendingene.

– Dette er egentlig et avsluttet kapittel for min del, derfor ønsker jeg ikke å si så mye. Men det er et interessant og viktig tema. Det var selvsagt hardt å få all kritikken i sosiale medier, men dette er jeg ferdig med, sier Berg-Hansen i dag.

Oppkjøringen:

Også Siri Nordby har vært fotballekspert på TV 2, før hun valgte å fokusere på heltidsjobben sin som kommunikasjonssjef i Dressmann.

– Jeg har jo hørt om flere kvinnelige eksperter som har fått mye kritikk. Selv har jeg vært veldig heldig og opplevd lite slikt. For egen del fikk jeg mest positive tilbakemeldinger, sier Nordby.

Hun synes at det er altfor få kvinner i sportsjournalistikken.

– Jeg synes at jentene som er inne gjør en god jobb. Mediene kunne kanskje vært flinkere til å teste ut flere, samtidig krever det litt av jentene også. Man må være litt frempå og ha litt kontakter i systemet – det nytter ikke å sitte og vente på at telefonen skal ringe, sier Nordby.

Mathisen i sentral rolle

TV 2, som har kjøpt opp C More, opplyser at de i hovedsak vil vi ha tre kommentatorpar på eliteserien. Det er Harald Bredeli og Jesper Mathisen, Marius Skjelbæk og Egil «Drillo» Olsen, samt Jørgen Klem i spann med Drillo eller Mathisen.

De andre kommentatorene som i hovedsak skal kommentere alene er Endre Olav Osnes, Arve Fuglum, Espen Ween, Jørn Sundby og Kasper Wikestad. Jesper Mathisen vil også i år få en fremtredende rolle som ekspert på fotballsendingene. De andre ekspertene er Freddy Dos Santos, Ole Martin Årst, Mini og Drillo.

Så tidlig som fredag 11. mars, samtidig med VM i skiskyting i Holmenkollen, sparkes eliteserien i gang med oppgjøret mellom Aalesund og Stabæk. Det markerer starten på TV 2s foreløpig siste sesong med norsk fotball før rettighetene går over til Discovery.

– Det er første gang siden 2008 at TV 2 forvalter hele Tippeligaen, og det ser vi enormt frem til. Vår hovedsatsing er lørdagskampen klokken 18, men vi legger også store ressurser i flere av de andre kampene, i tillegg til FotballXtra og Fotballkveld. Vi skal avslutte 11 år med norsk fotball med et smell og håper at noen vil tenke at vi har gjort en OK jobb når lyset slukkes etter siste serierunde i år, sier Vegard Jansen Hagen i TV 2. ## Pris ikke fastsatt

To av åtte kamper fra hver runde vil bli vist på gratis-TV (TV 2 Zebra). De øvrige seks skal vises på betal-TV – her trenger man abonnement på enten TV 2 Sumo eller C More. Hva dette vil koste for seerne er ennå ikke avklart.

– Det viktigste fra TV 2 Sporten i 2016 er større satsinger ute på arena enn tidligere. Vi skal tettere på stemningen, spenningen, spillerne og supporterne enn noen gang. Den unike nærheten skal være kjennetegnet på vår Tippeliga-dekning, sier Jansen Hagen.

FotballXtra og Fotballkveld fortsetter som før på TV 2 Zebra med Helene Husvik og Davy Wathne som programledere i studio.

Neste år blir det endringer for dem som er interessert i norsk fotball. Discovery, som eier kanalene TVNorge, Max og Eurosport, har kjøpt rettighetene for eliteserien og 1. divisjon i perioden 2017-2022. De rettighetene koster 2,4 milliarder kroner.