Gråtkvalt Bjørndalen legger opp – avslørte hjerteproblemer

Hjerteflimmer-episoder i sommer ble avgjørende for beslutningen: – Jeg skulle gjerne tatt noen år til.

Ole Einar Bjørndalen avslørte tirsdag at han legger opp som skiskytter. Foto: Stein Bjørge

Publisert:

SIMOSTRANDA/OSLO: Tirsdag klokken 11 annonserte Ole Einar Bjørndalen (44) at han legger opp som skiskytter. Pressekonferansen ble avholdt på klubbhuset i Simostranda.

– Jeg skulle gjerne tatt noen år til, sier en tydelig preget Bjørndalen.

Da Bjørndalen fikk spørsmål om hva han kom til å savne mest, tok han seg en lang tenkepause. Med tårer i øynene svarte han til slutt:

– Jeg kommer nok til å trene likevel. Men det konkurranseøyeblikket – det er det tøffeste.

Dermed er tidenes skiskytterkarrière – med 58 medaljer i OL og VM – over. Bjørndalen fortalte på pressekonferansen at OL-gullet fra Nagano i 1998 vil bli stående som det største øyeblikket.

Les også

En karrière med 58 medaljer er over. Dette imponerte ekspertene mest med Bjørndalen

Mange journalister hadde møtt opp for å høre Bjørndalen forklare hvorfor han gir seg. Foto: Stein Bjørge

Avslørte hjerteproblemer

44-åringen innledet seansen med å ønske velkommen til Simostranda. Så begynte han å fortelle om den vanskelige sesongen som ligger bak beslutningen om å legge opp.

Bjørndalen avslørte – for første gang – at han flere ganger har slitt med hjerteflimmer denne sesongen. Ifølge Bjørndalen inntraff den første episoden i sommer.

– Det er ikke farlig, men det er noe ubehag. Jeg fikk det alltid i hviletilstand. Aldri under belastning, så jeg var aldri usikker på om jeg skulle konkurrere eller trene hardt, sier Bjørndalen.

Bjørndalen sier han har fått mye informasjon om hvordan hjerteflimmer fungerer.

– Når du har «pushet» siden du var 12 år, med ganske mye trening og hardtrening, er det ganske naturlig, sier Bjørndalen til Aftenposten.

Her jubler Ole Einar Bjørndalen for sitt første OL-gull i Nagano, Japan i 1998. Det er karrièrens største øyeblikk, ifølge 44-åringen selv. Foto: NTB scanpix

Hjerteproblemene har vært en godt bevart hemmelighet. Selv ikke lagkameratene har visst om det, ifølge landslagstrener Odd-Bjørn Hjelmeset.

Hjerteflimmer-episodene ble et forstyrrende element i satsingen frem mot lekene i Pyeongchang – som kunne blitt hans syvende OL. Bjørndalen sier at han kommer til å fortsette å være fysisk aktiv, men at han har besluttet at det ikke går å satse videre på toppnivå.

– Jeg ønsker å trappe ned – etter råd fra helseteamet og familien, forklarer Bjørndalen.

Supporterne hadde møtt opp for å takke Ole Einar Bjørndalen for mange gode opplevelser. Foto: Stein Bjørge

– En vanvittig profil

Bjørndalen debuterte i verdenscupen for 25 år siden – vinteren 1993. Året etter kom OL-debuten på Lillehammer. Det siste OL-gullet kom 20 år etter – på sprinten i Sotsji.

– Det er en legende som nå legger opp. Det er en utøver som har betydd enormt mye for nasjonal og internasjonal skiskyting. Han har vært med å bygge opp sporten, enkelt og greit. En vanvittig profil, sier generalsekretær i skiskytterforbundet Rakel Rauntun til Aftenposten.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn kaller Bjørndalen «banebrytende».

– Det er at han har klart å være på topp i over 20 år. Det er ekstremt. De fleste har en karrière som varer i rundt 10 år, men Ole Einar har vært god i over 20 år. Der skiller han seg veldig ut, sier Bjørn til NTB.

Les også

Bjørndalen vurderte å gå for Hviterussland i OL: – Jeg gjorde en grundig vurdering

Dette sa han om veien videre

Bjørndalen har tidligere uttalt at han ikke vil hoppe rett inn i en trenerjobb etter at karrièren er over. Tilbudene har likevel strømmet inn.

Skiskytterlegenden fortalte at han gikk mye på ski i påsken, og at det var like gøy som det alltid har vært. Han forteller at han har skaffet seg mye kunnskap om idretten – kunnskap som nå kan brukes på andre måter.

– Jeg håper å få brukt ressursene på noe som er fornuftig – at noen kan få nytte av det. Så får tiden vise hva jeg lander på, sier Bjørndalen til NRK.

Avgående IBU-president Anders Besseberg har lansert Bjørndalen som en mulig etterfølger i vervet. Bjørndalen har tidligere vært en del av IOCs utøverkomité.

Publisert: