Ledelsesekspertene Magne Lerø (øverst t.v.) og Jan Ketil Arnulf (nederst t.v.) synes slett ikke Yngve Hallén og Kjetil Siem har gjort alt riktig i Drillo-saken. Foto: NTB SCANPIX

Egil «Drillo» Olsen sa mandag at han mente sparkingen av ham burde bli tatt opp i NFFs etiske komité. Og slik blir det — allerede i dag.

— Dette møtet var planlagt for lenge siden, men det er jo helt naturlig at dette blir et tema der. Hva skal vi med et etisk råd hvis vi ikke skal diskutere dette? sier Rune Bratseth til TV 2.

Han er sekretær for komiteen, som diskuterer og gir råd i saker som dette. Tidligere har de blant annet behandlet kampfiksingssaker. Bratseth var for øvrig Kjetil Siems forlover i generalsekretærens bryllup i 1997. Bratseth mener likevel at det ikke oppstår et habilitetsproblem.

Også Norsk Fotballtrenerforening følger saken med argusøyne og skal i møter med den avsatte landslagssjefen, skriver VG Nett.

Kritisk ledelsesekspert

Måten fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem har løst Drillo-saken på møter kritikk fra flere hold.

Magne Lerø, redaktør i Ukeavisen Ledelse, er blant dem som ikke har latt seg imponere av duoens håndtering.

— Jeg synes de har opptrådt svært uklokt, sier Lerø til adressa.no.

Han mener forsøkene på å sminke sparkingen som en avgang NFF og Drillo var enige om, var et dumt grep.

De siste dagene har det kommet tydelig frem at Egil «Drillo» Olsen følte at han i praksis ble sparket.

— Nå spør vi oss hvem som har den riktige versjonen. Jeg tror Drillo. Og det tror jeg også folk flest gjør.

— Når makt forener seg med uærlighet, da blir det problemer, konstaterer Lerø.

Savner begrunnelse

Lerø mener Hallén og Siem burde vært åpne og ærlige om at Drillo ikke lenger var ønsket. Og heller forklart at de mente VM-sjansene ville være bedre med Per-Mathias Høgmo som landslagssjef.

— For en leder er det viktig å begrunne og stå for avgjørelsene sine. Her forsøkte de å få Drillo til å si det var greit, noe han helt tydelig ikke syntes, sier ledelseseksperten.

Overfor aftenposten.no utdyper han:

— Dette så i og for seg greit ut i starten. Drillo opptrådte slik som de fleste gjør når de får sparken. Men man ante jo at det lå noe mer der. Og det var jo konen hans som hang bjellen på katten og sa det alle tenkte og visste. I næringslivet klarer man som regel å gjøre seg ferdig med slike ting som når medarbeidere får sparken, men Drillo lever litt oppi dette. Fotball er en klump av følelser, han greide ikke å holde reaksjonene sine inne. Og Drillo må selv ta noe kritikk for å ha bidratt til det som nå har skjedd. Men han var ærlig, det tror jeg han, og alle andre, nå er glade for, sier Lerø.

Har Hallén tillit?

At deler av styret skal være lite fornøyd med håndteringen av Drillo-avgangen, mener Lerø er med på å understreke at duoen Hallén/Siem ikke har håndtert saken bra. Han synes også det er forunderlig at toppfotballsjef Nils Johan Semb i liten grad ble involvert og informert om Drillo-prosessen.

— Akkurat nå er det mange som stiller seg spørsmålet om tilliten til Yngve Hallén. Men har han gode forklaringer og et mandat fra styret til å gjøre som han har gjort, så kan han redde seg i land. Nå fremstår han som en leder som har snakket usant. Drillo har fått sympati, selv står Hallén igjen som en halvkompetent leder som ikke vinner fotballkamper, ikke helt kan det med ledelse og ikke helt vet hva de skal gjøre med Nils Johan Semb, sier Lerø.

- Fotballen en parodi

Jan Ketil Arnulf er førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI. Han mener sparkingen er unødvendig brutal og at det heller ikke er noe godt grep.

Men samtidig mener Arnulf at Drillo burde skjønt hva som kom til å skje – fordi det er typisk fotballen.

— Fotballedelse er en parodi på det som foregår i næringslivet. Fotballtrenere får sparken fortere enn noen andre. Det er en praksisform som har satt seg, sier Arnulf.

Nettopp derfor synes Jan Ketil Arnulf det er overraskende at Drillo ikke forsto at han kom til å bli lempet ut.

- Var det klokt å prøve å få det til å virke som om NFF og Drillo var enige?

— Det er jo klønete opp og klønete ned. Men det er veldig mange flere ufrivillige avganger enn det virker som om. Dette er et vanlig triks for å stille seg i et godt lys. Jeg tror nok Hallén innbilte seg at han hadde sagt dette på en ordentlig måte til Drillo.

— Jeg er kanskje naiv, men jeg tror Hallén og Siem trodde de hadde vært tydelige. Dette er ikke mer klønete enn mye annet i fotballen, sier Arnulf.

Fotballpresident Yngve Hallén har ikke besvart våre henvendelser i dag.