Anne Vilde Tuxen stuper seg til utdanning og idrettskarriere i USA: – Flere utøvere burde gjøre det samme

Med idrettsstipend i bagasjen drar Anne Vilde Tuxen (20) til Louisiana State University (LSU). Der får hun tilnærmet gratis utdanning og fantastisk treningsmiljø.

Publisert:

Anne Vilde Tuxen gleder seg til å starte på LSU til høsten. - Jeg tror ikke så veldig mange er klar over at det finnes slike muligheter, sier Tuxen som laget en video og sedte den rundt til ulike amerikanske universiteter. Noen uker senere kunne hun nærmest velge og vrake i tilbud. Foto: Privat

  • Kristian Oftedal Kvendseth
Denne artikkelen er over to år gammel

Anne Vilde Tuxen fra Tananger har dominert norsk stuping de siste årene og har om lag 60 NM-gull i premieskapet. Til høsten venter USA på jenta som trener 30 timer i uken og liker seg aller best når hun kan stupe fra 10-meteren.

– Det er en fantastisk mulighet til å gå på en bra skole og samtidig leve ut drømmen som stuper. I Norge er det en kamp for å få treningshverdagen til å gå opp. Jeg drar til Kristiansand nesten hver helg for å få trent skikkelig. I USA ligger alt til rette for at jeg skal bli best mulig. Og i tillegg får jeg en bra utdanning på kjøpet. Flere burde vurdere å reise over til Amerika for å kombinere idrett og utdanning. Jeg tror ikke så veldig mange er klar over at det finnes slike muligheter, sier Tuxen.

Les også

Trener du mye kondisjon? Her er restitusjonsrådene du bør følge

Respektert skole

I Baton Rouge, i Louisiana, sør i USA, skal hun bruke de neste fire årene til å følge drømmen. Svømming og stuping er store universitetsidretter i USA. De ulike skolene tilbyr en hverdag som er skreddersydd for at utøverne skal bli best mulig. Samtidig plikter elevene også å gjøre det bra skolemessig. Tuxen sikter seg i første omgang inn på en fireårig utdannelse innen business.

– Jeg visste ikke at disse mulighetene fantes før inntil ganske nylig, men tenkte at jeg fikk gi det en sjanse. Jeg laget en video der jeg presenterte meg selv og resultatene mine som stuper, og sendte den rundt til forskjellige amerikanske skoler.

Les også

Jakob Ingebrigtsen har én unik egenskap som setter ham over resten

Noen uker senere kunne Tuxen nærmest velge og vrake i tilbud. Til slutt landet hun på LSU – et av de største og mest respekterte universitetene i det sørlige USA. Skolen har over 30.000 studenter.

Populær ordning

Kontrastene mellom norsk og amerikansk universitetsidrett er vanvittig store. De fleste amerikanske skolene tilbyr idrettsstipend til ambisiøse utøvere som er gode nok til å hevde seg på nasjonalt nivå. Det gjelder også internasjonale studenter innen en rekke forskjellige idretter. Vikings assistenttrener Morten Jensen har blant annet spilt fotball på stipend i USA. Flere av de beste golfspillerne i Stavanger har også reist bort på idrettsstipend.

Helle og Anne Vilde Tuxen er Norges to beste stupere på kvinnesiden. Forrige helg vant de fire NM-gull hver. To individuelle og to sammen i synkronstuping. Foto: Privat

For mor Liv Anne Evertsen Tuxen kjennes det trygt å sende datteren til Amerika.

– Hun vil få god oppfølging av kompetente trenere, det medisinske apparatet er helt topp og hun får konkurrere på et veldig høyt nivå. I tillegg får hun en god utdanning. Her hjemme har det vært en evig kamp. Det har vært vanskelig å få treningstider, og vi må til Kristiansand eller Bergen for å kunne trene på 10 meter – som er Anne Vildes favorittøvelse – fordi vi ikke har sånne fasiliteter i Stavanger. På LSU blir Anne Vilde en del av et stort lag der alle drar i samme retning. Det høres veldig inspirerende ut.

Forrige helg vant Anne Vilde Tuxen fire NM-gull i Bergen. Søsteren Helle (16) gjorde det samme. De to er regnet som Norges beste stupere på kvinnesiden. Begge har sommerens senior-EM i Edinburgh som sesongens høydepunkt.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Stup