Et av våre aller største talenter får ikke lenger spilletid på landslaget, og opplever at laget han spiller på i hverdagen, greier seg bedre uten ham.

Castilla, rekruttlaget til Real Madrid, tar nesten dobbelt så mange poeng uten — som med Ødegaard på banen. Det tror jeg ikke bekymrer noen av partene nevneverdig.

Til det er to faktorer for viktige:

foto
Lars Tjærnås, fotballekspert. Foto: Borgen Arne

Martin Ødegaard ble hentet mest av alt som en ypperlig fotballspiller, men også som et prestisjeprosjekt. Dette var en kamp Real Madrid elsket å kjempe. "Alle" de største og mektigste klubbene i verden viste interesse. Er det noe som trigger nervetrådene hos president Florentino Perez så er det å markere revir — og gå seirende ut av de kampene. Det sikrer også at Ødegaard vil bli møtt med tålmodighet og toleranse for at prestasjonene svinger.

  • Hva mener du? Stem nederst i artikkelen!

Den andre faktoren handler om hvilken klubb vi snakker om. Er det med hånda på hjertet noen som tror at Real Madrid ikke har kompetanse på dette området eller har vært med på lignende saker før?

Real Madrid har selvsagt en plan

Vi snakker om den aller mektigste klubben i verden, som riktig nok ikke utvikler like mange spillere til eget A-lag som før, men som fortsatt utvikler et enormt antall spillere til andre topplag til andre ligaer. Selvsagt har Real Madrid en plan med Martin Ødegaard. En god plan - i alle fall inntil det motsatte er bevist.

Ingen bekymringer eller betenkeligheter? Jo, et par.

Han har vært involvert i snitt nesten nøyaktig 45 minutter i de 22 kampene han har fått spille (for både førstelaget og Castilla). Når vi antar at formelen for fremgang er treningshverdag pluss kamptilbud, er det for lite.

Det store spørsmålet har imidlertid ikke vært antall minutter, men nivået han spiller på. Enkelt formulert: Er nivå tre i Spania for dårlig for et så stort talent?

Vi kan snu det på hodet og si at med tallenes tale er det snarere omvendt. For senest i U21-landskampen mot England herjet med spillere som har regelmessig spilletid i Premier League.

foto
Martin Ødegaard spilte litt over én omgang da Real Madrid var på besøk for å spille showkamp mot Vålerenga. Siden har han ikke vært i nærheten av å spille førstelagsfotball i Spania. Her utfordrer 16-åringen VIFs midtbaneveteran Christian Grindheim. Foto: NTB scanpix

Da handler det like mye om å treffe blink med den type fotball som spilles som å treffe blink med nivået.

Har god tid

Det jeg har sett av Martin Ødegaard i Castilla, har vært veldig varierende. Selvsagt har det det. Så langt har vi nemlig ikke berørt det aller viktigste her: guttens fødselsattest.

Bare for å minne om det. Han er født i desember 1998, altså fortsatt 16 år. 16 år!

Spillerutvikling blir ofte sammenlignet med et maratonløp. Det er et godt bilde. Skal vi bruke det, passerer Martin i teten etter rundt syv kilometer. Det er langt og lengre enn langt igjen.

Martin Ødegaard skal være "ferdig utviklet" og ha en optimal prestasjonsalder om cirka ti år. Han har god tid.

Så er jeg sikker på at han, de som er tettest rundt ham, og klubben er ærlige på at på et tidspunkt må han spille hele kamper på et enda høyere nivå.

Jeg håper også de har en grundig gjennomgang av treningshverdagen. Jeg kjenner ikke den godt nok for hans del. Det jeg vet, er at unge spillere som veksler mellom to treningsgrupper, A og rekruttlag, er avhengig av å trene med A laget på de "riktige" øktene..

Må være med på de tøffe øktene

Real Madrid går nå inn i den perioden av sesongen hvor de spiller viktige kamper to ganger i uka nesten resten av sesongen. Da er mange av treningene mer eller mindre lek og restitusjon. For hans del håper jeg Martin er med på de tøffe øktene, der han opplever spillsekvenser hvor han konstant er på etterskudd, og tvinges til å tenke et hundredel raskere for hver gang. Det er utvikling!

Får han ikke det, skal vi på et eller annet tidspunkt stille spørsmålet om det hadde vært klokere å gå veien folk som Christian Eriksen eller Brede Hangeland gikk - ett hakk av gangen på stigen - til en klubb der de ble en fullverdig del av A-stallen.

Fasiten på det får vi uansett aldri. Men diskusjonen kan vi uansett ta, om ikke annet så for neste spiller som får nesten samme valget.

I mellomtiden nekter jeg å være veldig bekymret for en guttunge som fortsatt har nesten to år igjen til han har lov å kjøre bil.