Lionel Messi skal forsøke å lede Argentina til gull. Lionel Messi skal forsøke å lede Argentina til gull. Foto: AP

Paven, dronningen – og finale-Messi

Argentinerne har fått i pose og sekk de siste årene. Onsdag sørget Lionel Messi & co. for at Argentina kan ta VM-gull på ærverdige Maracana, erkefiendens tumleplass.

Med seier etter straffesparkkonkurranse mot Nederland, kunne argentinerne igjen peke nese til de oransjekledde. For Nederland ble for ett år siden da Maxima Zorreguieta Cerruti ble dronning Maxima av Nederland, minnet på at hun ble født i Buenos Aires i 1971. For argentinerne er glad i sine helter.

Pave Frans er også argentinsk, og Jorge Beroglio er til og med en selverklært fotballfan, og har i hele sitt liv vært tilhenger av fotballklubben San Lorenzo. Begge de argentinske ikonene vil nok følge godt med når det tredje, Lionel Messi, leder sine blåhvite lagkamerater ut til VM-finale mot Tyskland søndag kveld.

For Argentina som fortsatt forbindes med korrupsjon og økonomisk kaos, vil finalen bli et etterlengtet høydepunkt. For fotballnasjonen med to VM-titler på samvittigheten har ventet siden 1990 på en ny VM-finale. Den gang ble de slått av Vest-Tyskland i finalen. Etter et tvilsomt straffespark.

Marginer

Det var ørsmå marginer som skilte de to lagene i går. Til slutt var det en keeper som heter Sergio Romero som var forskjellen. Han er reservekeeper i Monaco, og var regnet som Argentinas svakeste punkt, men det var før VM. Så langt har han spilt godt, i likhet med det argentinske forsvaret som har vokst med oppgavene.

Første omgang ble en ren stillingskrig mellom to svært forsiktige lag. Her skulle det ikke tas sjanser, men så lenge begge unngikk de store feilene, ebbet omgangen ut uten en eneste reell målsjanse til noen av lagene.

Slik fortsatte det etter sidebytte med tungvektskampen der ingen av aktørene tok bort guarden et eneste sekund. Arjen Robben smatt gjennom noen sekunder på overtid, men Javier Mascherano satte inn en perfekt takling som stoppet skuddet. Da kreftene tok slutt ut i ekstraomgangene, fikk innbytterne Rodrigo Palacio og Maxi Rodriques to sjanser de burde scoret på.

Men forsiktigheten var førsteprioritet hos begge lag, og en kamp som det oste ekstraomganger og straffesparkkonkurranse av fra første stund, ble avgjort fra ellevemetersmerket. Der var Argentina dyktigst, og det var det lille som skilte de to rivalene.

Det oppgjøret mellom Brasil og Tyskland manglet av spenning, ble tatt igjen i går. Men kynismen drepte nok en avgjørende kamp. For begge lagene spilte uten å ta sjanser, begge hadde trekk som stoppet motstanderen, og dermed fikk vi en duell uten det spektakulære spillet, men med en nerve som levde til siste sekund.

Mye ut av lite

Så kan en si at Nederland har fått mye ut av lite i dette VM, og har gjort en innsats langt over det en skulle forvente. Det tror jeg Luis van Gaal bryr seg lite om i dag. Å tape på den måten i en VM-semifinale er noe av det bitreste, trenere og spillere kan oppleve. Nederland fikk aldri i gang Arjen Robben, og uten hans magi hadde Nederland for lite å by på offensivt til å skremme solide Argentina.

Lionel Messi leverte også en skuffende kamp, og ble i likhet med Robben tatt godt vare på av sine motstandere. Det merket nok tyskerne seg også i går, et tysk lag som helt sikkert ikke mislikte at oppgjøret gikk til ekstraomganger, og at Argentina måtte bruke litt ekstra krefter på veien mot søndagens finale.

Men Argentina er i finalen de har drømt om å nå i 24 år. Pave Frans og dronning Maxima vil helt sikkert følge med når argentinerne jakter sin tredje VM-tittel. Og Messi kanskje krones som fotballkongen!