FIFA forbyr tredjeparts eierskap i sitt nye regelverk. Fra og med 1. mai er det forbud mot å inngå avtaler der eksterne investorer eier deler eller hele rettighetene til spillere.

Frem til 1. mai kan klubber inngå slike avtaler, men da med en maksimal avtaletid på 12 måneder.

Klubbdirektør Henrik Hoff har tidligere uttalt at AaFK blir rammet av denne regelen. Den vil gjøre det utfordrende å finansiere et spillerkjøp slik de har gjort tidligere gjennom spillerpooler.

Klubben kunne for eksempel ikke hentet Abderrazzaq Hamed-Allah uten hjelp fra investorer. AaFK og investorene tjente over 34 millioner på den overgangen.

Avklaringer

Onsdag denne uken var Norsk Toppfotball (NTF) og Norges Fotballforbund (NFF) på besøk hos FIFA.

– Vi fikk noen tydelige avklaringer og noe vi kan ta med oss hjem for å jobbe med. Det som ble tydelig avklart, er at det ikke vil bli godkjent eierskap fra selskap og investorer som er linket mot salgsgevinst mot spillere i overganger, sier administrerende direktør Leif Øverland til Sunnmørsposten.

– Er det mange klubber i Norge som blir påvirket av det?

– Ja, det er det. Men det positive er at det finnes mange andre muligheter å se på finansiering av spillere som det er åpninger for i regelverket.

Øverland trekker fram en tradisjonell finansiering med avkastning gjennom risikobasert rente.

– Som privat investor eller selskap kan de hjelpe en klubb med et lån til for eksempel spillerkjøp og får avkastning med markedsbasert rente.

Ungdomssatsing

Ifølge Øverland er en mulighet å la investorer investere i ungdomssatsing.

– Det kan være at klubben har et akademi der de unge spillerne blir satset ekstra på. Den delen av klubben kan bli skilt ut i et eget selskap, så kan investorer investere i denne enheten og få gevinst ved at spillerne blir solgt for eksempel, sier han og legger til.

– Men FIFA er tydelige på at man i slike ungdomsakademier ikke kun skal ha den ene oppgaven som er å kjøpe og selge spillere med gevinst. Man må drive annen aktivitet der også.

Nå skal NTF og NFF sette seg ned sammen og lage kjøreregler for hvordan norske klubber skal forholde seg til det FIFA har bestemt.

Klar om noen uker

– Vi trenger nok noen uker på oss for å få det på plass. Vi må se på hvordan man gjør ting i hver enkelt sak, for man gjør for eksempel ikke det samme i AaFK som i Molde, sier han.

Men en ting er klart.

– Alle avtaler klubbene måtte ha med investorer løper videre, hvis de var inngått før 31/12 i fjor. Men vi må ettergå de avtalene som finnes også, sier Øverland.

Klubbdirektør Henrik Hoff i AaFK synes det er vanskelig å gjøre seg opp for mange meninger før han har sett notatet fra møtet NFF og NTF hadde med FIFA.

– Det er for tidlig å si noe endelig, men det var positive ting og ting vi visste fra før av som ikke var så positive, sier han til Sunnmørsposten.

– Hva synes du høres positivt ut for deres del?

Rammeavtaler til 2020. – Hvis det stemmer at hvis en rammeavtale er inngått, kan den fortsette til 2020, er det positivt. Men det gjelder fotballen generelt, så spørs det hvordan avtalene er bygd opp i de forskjellige klubbene. Jurister i NFF skal også gå gjennom dette, så det er fortsatt for tidlig å konkludere, sier han.