DOKTOR TAN: Vincent Tan føler at det er svært så lærerikt å drive Cardiff City. DOKTOR TAN: Vincent Tan føler at det er svært så lærerikt å drive Cardiff City. Foto: DIGITALSPORT

Vincent Tan: - Cardiff er min doktorgrad i fotballeierskap

Ole Gunnar Solskjærs tidligere sjef snakker om å eie en fotballklubb.

I fire år har Vincent Tan vært en av fotballverdenens mest omdiskuterte eiere.

Én ting er at han har sparket manager på manager — blant dem Ole Gunnar Solskjær. Det er ikke så uvanlig.

Men han har blant annet også endret fargen på Cardiff City-draktene til rødt etter 104 år med blått for å appellere til et mer internasjonalt marked.

Draktendringen har gjort supporterne rasende.

PROTEST: Cardiff City-fansen har ikke glemt at deres farge egentlig er blå, og gir stadig beskjed til Vincent Tan om at de vil ha tilbake de blå hjemmedraktene. Foto: DIGITALSPORTEN

Opprykk, nedrykk, rettslige krangler og protester fra fansen til tross, fireårsperioden har imidlertid ikke skremt den malaysiske forretningsmannen på noen måte. Han ønsker nå å kjøpe nok en klubb i Europa samt en i USA.— Jeg ser på Cardiff som min doktorgrad i fotballeierskap. Med Cardiff har jeg lært mye. Jeg mener jeg kan drive og styre en fotballklubb veldig bra, sier Tan i en Reuters-artikkel publisert av blant andre The Guardian.

Nye rettssaker på gang

Han kjøpte Cardiff i 2010. I 2013 rykket klubben opp til øverste nivå for første gang på over 50 år. Men halvveis inn i sesongen fikk manager Malky Mackay sparken. Han hadde brukt for mye penger, mener Vincent Tan.

— Han betalte spillerne for mye, han ga agentene for mye penger. Det kommer til å bli noen rettssaker mot flere agenter, sier Tan i dag, nesten ett år etter at Mackay forsvant ut.

Mackay benekter forøvrig påstandene fra Tan.

Uansett: Etter Mackay fulgte Ole Gunnar Solskjær. Det manglet ikke på advarsler mot vepsebolet i Wales, men nordmannen valgte likevel å prøve seg. Det ble med et drøyt halvår før Vincent Tan sparket ham.

- Logisk sett burde de støtte meg

Men, sier Tan, om Cardiff vinner eller taper er egentlig ikke så viktig for ham.

— Det er morsomt, jeg liker å se kampene. Om Cardiff taper ... Det kommer ikke til å endre min livsstil. Jeg trengte ikke å låne penger for å investere i Cardiff, så det går fint, sier Tan, som tror de verste protestene fra fansen nå har blåst forbi.

— Hva mer kan de gjøre? De kan bare ikke støtte laget, det kommer ikke til å endre stort. Logisk sett burde de støtte meg fordi jeg holdt klubben deres i live. Jeg fikk klubben opp i toppdivisjonen etter 51 år, poengterer mannen fra Malaysia.

I desember i fjor kjøpte Tan også den bosniske klubben FK Sarajevo. Flere skal følge, og han vil også investere i USA.

— Jeg er på jakt etter en klubb til i Europa. En investering i MLS (den amerikanske fotballigaen) er noe langsiktig. Hvis vi investerer nå, vil det være verdt mye om 20 år, spår Vincent Tan.