BLE MED PÅ DANSEN: Minde-spillerne lærte dansetrinn av palestinerne. Her danser Younell Mekononen og Adrian Bønes på Minde sammen med Isa Hasan. Foto: HÅVARD BJELLAND
HILSTE: Emil Andreasson (i grønn drakt) synes det var hyggelig å møte sine nye palestinske venner etter treningskampen mot Sabra & Shatila Survivors. Foto: HÅVARDBJELLAND

EKEBERGSLETTA (bt.no): Stemningen var stor etter vennskapskampen mellom de palestinske flyktningene på Sabra & Shatila Survivores og Minde Idrettslag fra Bergen på Norway Cup tirsdag.

Sammen danset og lo de bergenske og palestinske spillerne, som bor i flyktningleirer i Libanon, mens supporterne spilte palestinsk musikk med sekkepipen og trommene de hadde med seg.

For selv om det i utgangspunktet bare var en treningskamp, var årsaken til at kampen ble arrangert av langt større betydning. Minde er nemlig blitt vennskapsklubb med det palestinske laget, og vil ha et tett samarbeid med laget både under turneringen og i fremtiden.

Ga bort fotballutstyr

— Det er gøy å få muligheten til å bli venner med dem. De har hatt det tøft og opplevd ting som aldri ville skjedd med oss i Norge. De har en annen kultur og et annet liv enn oss, sier Minde-spiller Emil Andreasson (13).

Med seg i bagasjen til Oslo, hadde Minde med seg sekker fulle av fotballutstyr og drakter som klubben har samlet inn for å gi til palestinerne. Og gleden var stor da spillerne på Sabra & Shatila Survivores fikk fylle sekkene med norske fotballsko i alle farger og fasonger.

— Vi ga dem dette for å markere starten på et samarbeid jeg håper vi kan utvikle i fremtiden, sier initiativtaker i Minde, Geir Koxvig.

Han var selv våt i blikket da han fikk se sine egne spillere og de palestinske flyktningene stå hånd i hånd og danse sammen. Før Norway Cup hadde han nemlig et sterkt ønske om å knytte et klubbvennskap på tvers av landegrenser, og da muligheten for et samarbeid med Shatila & Survivores bød seg, var ikke bergensklubben vond å be.

Vil ha barna til Bergen

Minde ser nå for seg at samarbeidet klubbene imellom skal være langvarig. Koxvig sier at han har et ønske om at de palestinske barna en dag også kan komme til Bergen.

— Vi håper å kunne utveksle erfaringer. Hvordan samarbeidet vil bli i fremtiden er ikke helt spikret ennå, men vi ønsker å tilby noen av barna muligheten til å komme på besøk til oss i Bergen. Kanskje noen i klubben vår også kan komme på besøk til dem, om det er trygt, sier Koxvig.

Det håper også palestinernes trener, Achraf Abou-Khorj, at klubbene får til.

— Jeg ser frem til å holde kontakten med dem. Vi trenger sårt flere gode trenere fra Palestina, så det hadde betydd mye for oss om vi kunne lært av Minde. Dessuten er det viktig for barna våre å bli kjent med andre kulturer, sier treneren.

- Hyggelig

Spillerne selv er i alle fall klar til å treffe sine nye palestinske venner igjen.

— Det hadde vært veldig hyggelig. Vi har jo så vidt fått snakket med dem, men de virker som veldig snille gutter, som vi har lyst til å bli bedre kjent med, sier Andreasson, som forteller at de klarte å kommunisere til tross for språkbarrieren.

— Vi ønsket dem lykke til og sa at de spilte godt. Jeg tror de forstår mer engelsk enn de klarer å snakke, sier han.

Sabra & Shatila Survivores har tidligere samarbeidet med klubber fra Drammen og Kristiansund, i tillegg til støtte fra toppklubben Vålerenga. Fuad Timraz, som leder prosjektet, håper og tror at samarbeidet med den bergenske klubben vil komme alle parter til gode.

— Vi ønsker ikke bare materielle goder, vi ønsker å få venner internasjonalt. Jeg ser veldig frem til å starte dette vennskapet med Minde. Hver gang disse barna vil løpe rundt med skoene fra Bergen, vil de tenke på tiden på Norway Cup, sier han.