— I utgangspunktet er Erik Tysse ikke på det nivået han må være på for å være kvalifisert for OL, sier Hanne Haugland, coach for blant annet friidrett i Olympiatoppen.

Tysses vårsesong har vært noe trøblete med brutte løp og fullføring av studier. Det har medført at satsingen på å kvalifisere seg på 50 kilometer kappgang gikk i vasken. Tysses beste resultat er da han gikk 20 kilometer kappgang på 1.22.12 i Danmark 1. mai i år. Det var 12 sekunder bak det særnorske OL-kravet, men nesten to minutter bedre enn det internasjonale OL-kravet.

I fjor var Tysses beste resultat 1.20.52, også det i Danmark.

Vil ikke gå mer

Nå har Tysse bestemt seg for at han ikke skal gå flere løp for å kvalifisere seg til OL. Det har han landet på både av økonomiske grunner og fordi han vil til Flagstaff for å forberede seg i høyden før OL i stedet for å gå konkurranser og jage OL-kravet.

— Jeg ser det ikke som hensiktsmessig å gå flere løp nå, sier Tysse.

Dette hadde ikke Haugland ventet.

— Det var overraskende. Jeg trodde han skulle gå flere løp, sier hun.

Tysse satser på at prestasjonen fra Danmark tidligere i år, samt det faktum at han gikk godt under OL-kravet i fjor, skal holde.

— Får jeg en skikkelig forberedelse i ukene fremover nå, så er jeg sikker på at Stephan (Plätzer, trener) vil få meg i form til å gå under 1.21 i OL, sier Tysse, som tror det kan være godt nok til en plassering rundt 8. – 12. plass i OL.

Den noe vanskelige våren Tysse har bak seg, tilskriver han at han har studert og ikke hatt alt fokus på idretten.

— Jeg har ikke helt hatt tilgang til alle kreftene mine når jeg har konkurrert, og har ikke gått like fort som jeg burde ut ifra nivået på trening. Men jeg har tro på at det blir mye bedre fremover, nå når skolen er avsluttet. Det hadde vært veldig greit om jeg kunne fått beskjed om å forberede meg til OL nå, sier Tysse.

- Nivået hans har gått nedover

Men dette er kanskje ikke nok til å overbevise Olympiatoppen. Da det første uttaket til OL kom 30. mai var Tysses navn ikke på listen. De to neste uttakene blir 19. juni og 17. juli.

— Vi har et kriterium om at man må være topp 12 internasjonalt for å komme til OL. Erik Tysses prestasjonsnivå har gått nedover de siste årene, og han er ikke en ungdom i utvikling (Tysse er 35 år). Jeg vil ikke konkludere, men det overrasker meg litt at han ikke vil gå flere løp, sier Haugland. Dersom Tysse skal bli tatt ut uten å klare kravet, må Olympiatoppen overbevises.

— Da vil vi høre hva som eventuelt blir annerledes fremover i forhold til slik det har gått denne våren, sier Haugland.

Dialogen går nå mellom Team Tysse, Olympiatoppen og Friidrettsforbundet. Sportssjef i Friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, vil ikke si for mye om uttaksprosessen til OL. Han antyder at han kanskje vil anbefale Tysse å likevel gå flere løp. Dersom Tysse snur, har han over en måned på seg til å ta OL-kravet på 1.22. — Det blir en dialog nå mellom oss og Tysse rundt hva vi vil anbefale, og jeg håper på konstruktive diskusjoner. Men vi og Olympiatoppen forholder oss til kravet som er etablert, selv om det også er skjønn inne i bildet, sier Nilsen.

Legger opp etter OL

Dersom han kommer til OL, blir det Tysses siste internasjonale konkurranse i karrieren. Etter London-OL i 2012 bestemte han seg for å satse mot Rio, og å gi seg etter 2016-sesongen.

— Det har vært klart en god stund. Jeg har selvsagt veldig lyst til å komme med til OL og sette punktum med årsbeste der, sier Tysse.

Tysse har videreutdannet seg denne våren, og satser på å begynne å jobbe som automatiker.

— Jeg ser frem til å komme inn i det vanlige arbeidslivet. Jeg håper jeg kan ta med meg momenter fra toppidretten i en vanlig jobb, som det å sette seg klare mål og jobbe mot dem, sier Tysse.