Han er sterkt bekymret, FyllingenBergens nye trener. Ikke bare mangler bergensregionen bredde innenfor guttehåndball, det kommer heller ikke frem nok talenter til å bære arven etter typer som Harald Reinkind og Eivind Tangen videre.

Ingen på aldersbestemte landslag

— Haslum har sikkert 15 spillere på de ulike aldersbestemte landslagene. Vi har ingen på LM94 og LM96 – mens et par ligger i vannskorpen til å få innpass på landslaget for gutter født i 1998. Et tydelig varsko til oss som ønsker gutte- og herrehåndballen opp og frem, varsler Gjesdal. I samme slengen påpeker han det faktum at Bergen heller ikke har noe herrelag i 1. divisjon. Et sykdomstegn, det òg.

Den samme Gjesdal er således bekymret for FyllingenBergens fremtid som eliteserielag.

— Vi har ikke økonomi til å bli noe kjøpelag. Og vil ikke være det heller. Derfor er egenproduksjon av elitespillere tvingende nødvendig.

Om kort tid legger 40-åringen frem en plan for sitt eget styre. Den inneholder tre hovedpunkter.

  • Få gutter som spiller håndball til å holde på lenger

  • Utvikle enda flere toppspillere

  • Gi et differensiert tilbud til de aller fremste

— Samarbeid blir et nøkkelord. Det er noen som får det til, fordi de har en tydelig struktur i sitt arbeid. Andre må lære av dem ved å snakke mer sammen – på tvers av klubbgrensene. Og FyllingenBergen som flaggskip må gå foran.

Åsane en bekymring

— Vil du selv sørge for bedre kommunikasjon og samkjøring ved å kontakte de ulike klubbmiljøene rundt om i Bergen?

— Ja. Alle klubbene vil høre fra meg. Men i første omgang er det er naturlig å gå i tettest dialog med de største og mest oppegående miljøene.

Gjesdal er dog bekymret for tingenes tilstand i nordre bydel.

— Der er den største krisen. Åsane-traktene har en vanvittig utfordring når det gjelder rekruttering. Og mye av forklaringen ligger i hallsituasjonen der. Det må snart bygges et anlegg som iallfall rommer tre baner for å gi plass til alle som vil spille håndball.

Ex. Runar- og Stord-treneren advarer samtidig de mest driftige klubbene mot å jage for hardt etter titler når utøverne er 14, 15 og 16 år.

— Den kollektive tankegangen rundt laget får i dag for stor plass. Det går fort på bekostning av individuell utvikling. Jeg vil heller ha fire lag midt på treet i landsserien for 16-åringer – enn ett i toppen. Fordi det er viktig å holde på flest mulig lengst mulig. Og det må bli slutt på at de beste spillerne søker seg videre til nye klubber for å toppe lag. På den måten mister vi for mange spillere på veien og lagene har til slutt ikke noen å konkurrere mot.

Henter trenerkapasiteter

Å stimulere de aller beste vil likevel ikke være noe problem, tror Gjesdal – om fremtiden organiseres etter hans tankesett. De største talentene, og de som vil noe ekstra, skal få muligheten til ekstra stimuli gjennom én ukentlig ekstraøkt i FyllingenBergen-regi. I første omgang som en talentgruppe for 14–15 åringer, som skal trene i Framohallen parallelt med blåbuksenes elitelag. Der skal fokuset være:

  • Individuell trening fremfor kollektiv trening

  • Basistrening og håndball

  • Helhetlig tenking om hva som kreves for å bli god

— Vi skal hente inn det ypperste av trenerkapasiteter. Fra Norge, og fra utlandet. Jeg har allerede en avtale med Claus Hansen, som har hatt ansvaret for utviklingen av aldersbestemte landslag i Danmark. Og flere er på gang, lover Gjesdal.

Om når de mest lovende lokale utøverne skal melde permanent overgang til FyllingenBergen, svarer nytreneren slik:

— Vi har ikke klart å ta vare på vårt eget rekruttlag, slik ambisjonen en gang var. Vi har heller ikke noe 18-årslag, de beste under A-lagsnivå har derfor gått til Viking. Så vi har en jobb å gjøre i eget hus. Et fasitsvar på det siste spørsmålet ditt har jeg derfor ikke.