Det har vært lite norsk jubel i Rio. Fire bronse er alt de norske utøverne tar med seg hjem. To bronser sørget de norske roerne for, et kom i bryting og det siste kom fredag kveld da de norske håndballjentene slo Nederland.

Så dårlig har ikke medaljefangsten vært siden OL i Tokyo i 1964, 52 år siden.

Fått med deg denne?

Nå går tidligere spydkaster, og to ganger OL-mester Andreas Thorkildsen, knallhardt ut mot Olympiatoppen og den norske OL-innsatsen. Han er ikke overrasket over at målsettingen om å bli bedre enn i London ikke ble innfridd.

— For det første kom målsettingen fire år for sent. Skal de først sette en målsetting må de sette den mye tidligere enn 200 dager før OL, og bevilge penger til det. Det har de ikke gjort, og da er jeg ikke overrasket over at de ikke når målet sitt, sier Thorkildsen til TV2.

LES OGSÅ:

Andreas Thorkildsen tok sitt første OL-gull i Athen i 2004. Foto: Tor Richardsen, NTB SCANPIX

Høye budsjetter

Han peker på at budsjettene til Olympiatoppen aldri har vært større, samtidig som resultatene ikke har vært dårligere på 52 år.

– Det er blitt en organisasjon som er overadministrert, der pengene går til administrasjonen, og ikke til idretten. Det er en tendens som har vokst frem de siste åtte årene. Det er veldig mange som er inne på administrering, og ikke der arbeidet blir gjort — nede på gulvet. Vi må få flere folk inn der, og færre folk som sitter og sender e-poster hele dagen, sier han tilTV 2.

Olympiatoppens budsjett for 2016 var på 172 millioner kroner.

LES OGSÅ:

På etterskudd

Han mener Olympiatoppen er på etterskudd, og går først inn med penger etter at talentene har utviklet seg av seg selv.

— Det er ikke sånn det blir skapt. Da følger du bare etter, og det fungerer ikke dersom du skal ha en målsetting fire år fram i tid, sier Thorkildsen til TV 2.

Tidligere skytter Harald Stenvaag mener at det satses for lite på sommeridrett i Norge. Også han mener at medaljefangsten i årets OL er for dårlig.

– Jeg tenker at det er veldig dårlig til å være Norge. Vi burde vært lengre oppe. Se på Danmark og Sverige. Jeg tenker at samfunnet ikke tar ansvar. De utøverne som vil satse gjør det av egen lomme. De får litt hjelp, men når de er ferdig er det på rumpa ut. Vi har tatt to riflemedaljer på 65 år, sier han til VG.

- Kritikken er på sin plass

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter synes kritikken fra Thorkildsen er på sin plass.

— Thorkildsen kjenner organisasjonen veldig godt, og peker på åpenbare svakheter. Jeg har også vært opptatt av at man må få ressursene dit idretten produseres, og synes det har vært en tendens til at norsk idrett overadministreres. Det går ut over den aktive idretten, sier Kroksæter.

Kommentator i Adresseavisen, Kjetil Kroksæter, er enig i kritikken Thorkildsen kommer med. Foto: RUNE PETTER NESS

LES OGSÅ:

Etterlyser drastiske endringer

Han mener at det må gjøres drastiske endringer i norsk toppidrett.

— Etter å ha hatt to elendige OL på rad, må vi innse at noe må gjennomføres dramatiske endringer i norsk toppidrett. Vi kan ikke bare fortsette og tro at dette går over av seg selv, sier han til Adresseavisen.

LES OGSÅ:

Kroksæter peker på helomvendingen i norsk idrett etter vinter-OL i Calgary i 1988. — Da ble man enig om at det man gjorde ikke var godt nok. Da gjorde man drastiske tiltak, og det endte med den mest suksessrike perioden i norsk toppidrett noensinne. Nå tror jeg at vi er der igjen, vi må gjøre noen grunnleggende endringer, og se hva andre gjør bedre enn oss. Vi må identifisere hvilke idretter vi vil satse på, og sette tydelige målsettinger allerede i de neste månedene. Så må vi være villige til å satse de nødvendige ressursene på de områdene, sier han.

Det er ventet at Olympiatoppen kommer med sin oppsummering av OL på en pressekonferanse senere i dag. Der vil toppidrettssjef Tore Øvrebø være til stede.