SÖLDEN (Aftenposten): Også østerrikeren Marcel Hirscher elsker at rivalen Aksel Lund Svindal er i hælene på ham igjen.

De fire siste sesongene har Marcel Hirscher vært verdens beste alpinist. Men han har hele tiden måttet kjempe med en nordmann om tittelen som defineres ved antall poeng oppnådd i verdenscupen sammenlagt. Først Aksel Lund Svindal, så Kjetil Jansrud.

— Denne sesongen kommer Svindal og Jansrud kommer til å stjele poeng fra hverandre hele tiden, sier Hirscher.

— Jeg skjønner hva han sier, og matematisk kan han ha et poeng. På en måte håper jeg jo at han har litt rett, for det betyr bare at Norge har to som er med i toppen i utfor og super G hele sesongen, svarer Aksel Lund Svindal og får støtte av mannen han har kjent og vært på lag med i snart 15 år:

— For å gjøre det helt klinkende klart, at vi er to nordmenn i toppen er ikke noe annet enn positivt for vår idrett, for vårt lag, for vår nasjon. For interessen i Norge vil det være fantastisk om vi er to som utfordrer Hirscher, sier Jansrud.

Kristoffersen kommer

En aldri så liten dark horse oppi det hele kan bli Henrik Kristoffersen.

— Vi skal ikke se bort fra at han allerede denne sesongen kan begynne å utfordre i kampen om sammenlagtcupen, påpeker Jansrud.

Og gjør teknikkvidunderet fra Rælingen det, vil han automatisk fravriste Marcel Hirscher mange poeng i slalåm og storslalåm.

Fra om med OL i Sotsji i fjor har Kjetil Jansrud overtatt rollen som verdens beste fartskjører på ski, en rolle lagkameraten nærmest hadde monopol på i mange år. Lund Svindal fikk hele forrige sesong spolert grunnet skade, og via fjernsynsskjermen kunne han se kompisen vinne renn etter renn, samt både utfor- og super G-cupen.

- Naturlig etterfølger

— Kjetil var den naturlige til å overta etter meg. Han tok mer poeng enn meg fra OL og ut. Jeg kjørte fortest i to tredjedeler av den sesongen, han kjørte best i den siste tredjedelen. Jeg var mye mer komfortabel med at det var han enn noen andre som vant, understreker Lund Svindal.

Jansrud ser det på samme måte:

— Vi har vært på laget i 15 år, og vi går godt sammen uansett. Mange har spurt om jeg har trådt ut av skyggen hans. Hos oss har det aldri fungert slik. Jeg har egentlig aldri følt at jeg var i hans skygge. Å ha ham tilbake er en stor ressurs for alle. Joda, han kjører for seg og jeg kjører for meg, men vi hjelper jo også hverandre.

Jansrud får velge først

De to vennene kjører på samme skimerke og har samme servicemann. I utfor og super G finnes det ingen ski det står Lund Svindal eller Jansrud på. De har felles skipark.

— Da vi bestemte oss for å samarbeide, måtte vi lage en regel. For teoretisk kunne det hende at vi begge ville kjøre med det samme skiparet i en konkurranse. Det løste vi ved at den som er best ranket i den aktuelle grenen velger først.

— Nå er Kjetil ranket én i utfor og super G mens jeg er fem, så da må jeg passere ham for å få velge først. Det blir eventuelt et stykke ut i sesongen før jeg har muligheten til å velge først om det i det hele tatt skulle skje, forklarer Aksel Lund Svindal.

Får testet dobbelt så mye

Vi skaffet oss et sikkerhetsnett for å være i forkant. Den situasjonen har faktisk aldri oppstått, men teoretisk kan den jo gjøre det, legger Jansrud til.

aksel.jpg

— Hos oss står fabrikanten Head for all service. Alle skiene er Heads eiendom. Hadde vi hatt forskjellig servicemann, ville jag hatt mine og han sine ski. Men vi har valgt å være et team. Når vi kommer på trening og det ligger åtte par der som skal testes, begynner vi i hver vår ende og jobber oss gjennom de åtte parene. Etterpå kan vi diskutere hvert enkelt par og får egentlig testet dobbelt i forhold til en som er alene, forklarer Jansrud.Før Lund Svindal ble skadet i fjor var han i meget god form

— Kjetil og jeg var nesten identiske på trening, og hver gang vi kjørte mot en utlending, så var han et stykke bak. Så da Kjetil kjørte best i de første rennene, fikk jeg bekreftet at vi faktisk var best i verden. Da ble veien min tilbake litt lettere, sier han.

- Hvordan er dere i forhold til hverandre nå?

— Vi er ikke like nærme hverandre hver gang. Oftest er Kjetil foran, men det er slett ikke alltid. Men nå har vi ikke kjørt ordentlig mot noen utlendinger ennå, påpeker Lund Svindal.

Det skal de gjøre i dag, men da i storslalåm. De har begge vært i verdenseliten i den grenen, men rast litt fra toppen samtidig som de er blitt bedre i fartsrenn.

Må passe på ryggen

For å ta opp kampen mot Marcel Hirscher er det greit å plukke noen storslalåmpoeng også, men resultatene i dag kommer ikke til å avgjøre hvor mange storslalåmrenn det blir i løpet av sesongen.

-Det er ikke planen at vi skal kjøre alle. Men planer kan endres, så vi får bare ta det etterhvert, sier Aksel Lund Svindal.

Kjetil Jansrud må også passe på at storslalåmkjøring ikke utfordrer den litt plagsomme ryggen hans så mye at det går ut over fartsgrenene.

Sesongen begynner i dag, men de første ordentlige svarene får de om en måned når fartsrennene starter i Nord-Amerika.

NRK1 kl. 09.30 og 12.45