SØR ARENA: Start hadde ikke vunnet siden 4–0 mot Viking 16. april før kveldens kamp mot Fredrikstad. Det har ført til spekulasjoner om at Knut Tørum burde trekke seg som trener. Ledelsen i klubben fredet tidligere i uken Start-treneren, og i dag viste spillerne at de også har troen på Tørum – i hvert fall utad.

Og mannen som tok mest ansvar heter Ole Martin Årst. Starts kaptein scoret tre ganger i andreomgang. De to første var kyniske avslutninger innenfor feltet til FFK. Det siste kunne han bredside inn etter et nydelig innlegg fra Ernest Asante.

Tre mål i dag, og ti mål totalt for Årst. Han er dermed toppscorer i eliteserien.

I dag skulle han fått rammet inn drakten sin i ekte gullramme. Det handler om å få uttelling, og når du scorer tre mål og avgjør kampen, så er det gull verdt for oss alle. For meg er han sørlending nummer en akkurat i dag , sier Tørum.

Feilaktig idømt straffe

Et presset Start-lag begynte best på eget gress, og fikk sin første store sjanse etter kun to minutter. Espen Børufsen gikk ballen av Rolf Daniel Vikstøl innenfor 16-meteren, og fyrte av. FFK-keeper Lasse Staw var fint nede, og reddet til corner.

Da 10 minutter var spilt burde vertene har tatt ledelsen. Espen Hoff og Ole Martin Årst fikk kontre alene mot Jørgen Horn. De kom seg helt inn i feltet til FFK, og Hoff spilte fri Årst, som avsluttet i fin posisjon. Staw stoppet skuddet, men ga en farlig retur rett i beina på Hoff, som avsluttet svakt utenfor.

Gjestene fra Plankebyen hadde ikke så mye å by på innledningsvis, men fikk uventet hjelp etter 23 minutter. Etzaz Hussain la inn fra kanten, og fant Simen Rafn i Starts felt. Han fikk avsluttet, og ballen gikk i hodet til Vikstøl. Dommer Trond Ivar Døvle mente dog at ballen gikk i hånda på venstrebacken, og pekte på straffemerket.

Tarik Elyounoussi takket for gaven, og smelte ballen i det venstre hjørnet til Kenneth Høie. Sistnevnte gikk riktig vei, men klarte ikke å forhindre at ballen gikk i nettet.

Årst, Årst, Årst

Det feilaktige straffesparket må ha tent Start-spillerne, og det tok kun fire minutter før utligningen kom etter pause. Ole Martin Årst fikk ballen innenfor feltet til FFK. Han dro av oppasseren sin, og banket ballen i det venstre hjørnet til Staw. Klasseavslutning av veteranspissen. Det var hans åttende scoring for sesongen.

Åtte mål ble til ni to minutter senere. Espen Hoff fikk ballen på kanten. Han spilte den 45 grader inn i feltet til en umarkert Årst. 36-åringen var nok en gang kynisk, og smelte ballen til høyre for Staw. Dermed 2–1 til Start.

Gjestene fra Fredrikstad var nære ved å slå tilbake da timen var spilt. Et frispark fra kanten ble slått presist på hodet til innbytter Alexander R. Tveter, men headingen til den tidligere Follo-spilleren gikk like utenfor.

Etter 68 minutter kom Årst sitt tredje for dagen. Ernest Asante hadde ballen på kanten. Han la presist inn på bakerste stolpe. Der ventet Årst, som sto helt alene. Han banket ballen i nettaket med venstrebeinet. Scoringen første gjorde at tromsøværingen gikk opp på toppen av scoringsstatistikken i eliteserien med ti nettkjenninger.

Fredrikstad-trener Tom Freddy Aune var ingen blid mann etter kampen.

Thomassen: — Oppfører oss som drittunger - I andreomgangen gir vi de enkle mål. Det er til å bli fortvilet over , sier Aune.

Han mente Starts tre scoringer kom ut av ingenting.

- På det ene målet har vi flere muligheter til å klarere bort ballen. Allikevel ender den i målet, og det er utrolig irriterende. I tillegg opptrer vi ikke som vi vil at vi skal opptre i dag. Det var en mangel på disiplin, både taktisk og i hvordan vi opptrer på banen. Og det liker vi ikke, sier Aune.

Få minutter senere ble Fredrikstad redusert til ti mann. Armin Askar sparket ned Brian Priske, og dommer Døvle hadde ikke annet valg enn å vise ut spissen.

- Det er sikkert et rødt kort. Jeg ba ham om å komme seg inn i garderoben , sier Aune, og legger til at han tok en alvorsprat med spissen i garderoben etter kampen.

FFK hadde ingen planer om å gi seg, og de fikk sin redusering etter 77 minutter. Kenneth Høie feilberegnet et frispark, og Joachim Thomassen kunne stå helt alene på bakerste stolpe og heade ballen i det tomme buret.

Start klarte å stå imot mot slutten, og kunne juble over tre viktige poeng. Det eneste skåret i gleden var at kun 5585 tilskuere hadde møtt opp på Sør Arena. Det er ny bunnrekord i eliteserien samme sted.

Presset på Tørum har vært enormt de siste ukene. Han kalte dagens seier kjærkommen etter kampen. Men om det har snudd for klubben nå, vet han ikke.

Det får du vite neste kamp. I dag har vi vunnet for første gang på veldig lenge, og det var kjærkomment. Det hadde vært en kjip følelse om Fredrikstad hadde lyktes med sluttspurten sin , sier Tørum.

Fredrikstad har nå tapt de fire siste bortekampene sine.

- Vi har alle muligheter i dag til å ta med oss tre poeng, ingen tvil om det. Vi møter et lag det er mulig å slå , sier Aune.

Årst: — Ufattelig glad og lettet