PERSAUNET: Bård Wiggen mener eliteserien aldri har vært dårligere enn den er nå.

Bunnlaget LSKs nytilsatte assistenttrener Bård Wiggen sier han prater med mange trenere som mener det samme, men som ikke tør si det.

– Vi sitter ikke på nøkkelen i Norge, langt fra. Det er viktig å erkjenne. Norsk fotball blir heller ikke sett på som spesielt bra. Norsk fotball har ikke noe godt rykte og er ikke god , sier Bård Wiggen

For få topplag

Han har selv vært utenlands siden 2008 i FC København og Köln som Ståle Solbakkens assistent, hvor det var tiden i København som ble en suksess. Med blikk utenfra har han en klar formening om tilstanden i norsk fotball.

– Jeg har fulgt eliteserien tett og jobbet i eliteserien i mange år. Den har aldri vært så dårlig som den er nå. Det er ikke bra for utviklingen av norsk fotball. Det er for mange jevne lag og for få toppoppgjør. Det er ingen lokomotivklubber, de lagene som burde vært det, sloss med Sandnes-Ulf. Det spiller for mange 1. divisjonsspillere i eliteserien , sier Wiggen.

Han er først og fremst kritisk til klubbledere som han mener ikke er opptatt av norsk fotball generelt og helst vil ha en bred eliteserie uten tanke på kvalitet.

Flere samstemmer

Han sier han har pratet med en rekke trenere som har samme oppfatning om nivået som han selv. Men de tør ikke å si det offentlig.

Han ser 16-lagsserien som en ulykke for utviklingen av nivået i Norge. Han mener en rekke av dagens spillere på det øverste nivået har vært spillere som slet med å etablere seg da ligaen hadde 14 lag.

Møtes tre ganger

– Det er ikke tvil om at man bør gå ned til 12 lag, slik det er i Danmark. De danske lagene har gjort det ok i Europa. Hvis man går ned til 12 lag, vil Rosenborg møte Brann tre ganger, Vålerenga tre ganger og de gode lagene tre ganger. Da får man flere tøffe oppgjør og det er mangelvare i eliteserien. Det er altfor få tøffe oppgjør i serien, sier Wiggen.

Han mener det ikke er tvil om at dagens Rosenborg-stall ikke kan sammenlignes med årgangene på 90-tallet og tidlig på 2000-tallet.

– Jeg tror treningskulturen i Norge er bra, men jeg er usikker på om det trenes riktig i mange klubber. Jeg tror det trenes feil i forhold til intensitet og individualisering. Jeg syns mange norske spillere ser tunge og trege ut, sammenlignet med internasjonale spillere , sier Wiggen.

Unngår to fotballøkter

– Det er dårlig tempo. I Danmark har man noe som heter «hurtige føtter». Jobbes det bra nok med hurtighet og overskudd i Norge, spør Bård Wiggen.

Wiggen forteller at de ut fra målingene etter mesterligakamper kunne lese at laget i København var i like god form som Barcelona og Chelsea. I København hadde klubben den samme fysiske treneren i ti år.

– Vi trente én gang om dagen, styrte unna to fotballøkter. Skal man ha to økter, så er det en fotballøkt og så noe annet. Da var det styrke, stabilisering eller utholdenhet for dem som trenger det. De største klubbene i Europa trener mindre enn de norske klubbene gjør, men de trener riktig, sier Wiggen som mener at en svakhet ved de norske kampene er at motstanderne lett bryter hverandres spill etter 3–4 pasninger.