Torsdag kunne BT melde at kommunen hadde stanset utbyggingen av Stemmemyren idrettspark – til Sandvikens store overraskelse.

— Det er utrolig kjedelig hvis det ikke blir noe av. Vi har drømt om og jobbet så lenge for dette, sier leder for Sandviken Toppfotball, Mette Hammersland.

Et enstemmig bystyre vedtok i fjor høst at Toppserielagets hjemmebane skulle moderniseres for 30 millioner kroner for å oppfylle lisenskravene til Norges Fotballforbund. Det blir det foreløpig ikke noe av.

- Beklager

Byggestart skulle være i november, men allerede før første spadetak er tatt har idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp) trukket lovnaden.

— Vi fikk tilbakemelding om at prosjektet ville overskride tildelingen, og da så jeg at jeg ikke hadde dekning i mine budsjetter. Det ville i så fall ha gått ut over andre prosjekter, forklarer Stormoen til BT.

Han legger seg likevel flat for måten Sandviken fikk beskjed om at stadionplanene ble lagt på is.

— Når det gjelder kontakten med Sandviken må jeg bare beklage. Jeg ønsker å ha en samtale med Hammersland og skal ta kontakt med henne over helgen, lover byråden.

Utbygging i det blå

Den beklagelsen vil ikke Sandviken-lederen umiddelbart godta.

— Det er bra at han beklager, men han har ikke ringt til meg enda. Han beklager fordi media tar kontakt. Jeg har lagt igjen mange beskjeder på svareren hans siden mandag. Alle har tid til fem minutter, mener Hammersland.

For etter å ha mottatt en epost fra kommuneadministrasjonen prøvde Hammersland å kontakte byråden en rekke ganger – uten at Stormoen tok opp røret.

Det fikk Sandviken-lederen til å uttrykke sin frustrasjon under torsdagens idrettspolitiske debatt i Idrettens Hus.

— Vi hadde håpet å komme i en dialog. Hadde han tatt en prat med oss så kunne vi kommet til en felles løsning. Nå er det helt ute i det blå, sier Hammersland, som frykter at Toppserieklubben nå må bytte hjemmearena.

Millionsprekk

Til BT begrunner idrettsbyråden byggestansen med at prosjektet har fått en budsjettsprekk på totalt 14 millioner kroner (se faktaboks).

— Summen av dette gjør at vi har en utfordring med å skaffe pengene. Vi må ha ansvarlighet i budsjettprosessene. Tar vi oss råd til dette er det andre anlegg som blir skadelidende. Det at Bergen har en anstrengt økonomi bidrar selvsagt til at dette er ekstra utfordrende, sier Frp-politikeren.

— Vil kommunen dekke de ekstra utgiftene?

— Det er ingen tvil om at det er kommunen som er byggherre, men vi har en utfordring med kostnadsdekning. Vi sitter nå i budsjettmøter og prøver å finne ut av det, sier Stormoen, som ikke vil kommentere om utbyggingen kan bli lagt inn i 2016-budsjettet.

Vurderer å flytte

I utgangspunktet må det et nytt bystyrevedtak til for å stoppe et allerede godkjent prosjekt, og saksbehandlingen har fått kritikk fra opposisjonen.

— Når man sender Sandviken IL en e-post, og ikke ringer tilbake når de forsøker å få kontakt, så er det en arroganse som jeg ikke har sett maken til. Jeg håper at enten idrettsbyråden eller byrådslederen snarest kan forklare hvordan det er mulig å stoppe byggingen av et anlegg som skulle starte i november, sa arbeiderpartiets gruppeleder, Harald Schjelderup, etter torsdagens idrettsdebatt.

Siste ord i saken er trolig ikke sagt, men Sandviken ser allerede etter alternative løsninger.

— Vi har ut september på å sende inn en handlingsplan for å tilfredsstille NFF-kravene. Konsekvensen om vi ikke klarer det er at vi må spille hjemmekampene våre enten i Arna eller på Varden. Det sier seg selv at det å flytte en klubb som er så avhengig av nærmiljøet som Sandviken er vil få store konsekvenser, sier Hammersland.

Velgjøreren Trond Mohn har allerede bidratt 2,5 millioner med prosjektet, men Hammersland vil ikke spekulere ytterligere støtte kan bli aktuelt.

FAKTABOKS:

Dette er budsjettsprekken:

Utbyggingen på Stemmemyren består av to deler:

• En grusbanen som skal omgjøres til kunstgressbane.

• Modernisering av garderobebyggene ved siden av hovedtribunen.

Førstnevnte skulle koste 8 millioner kroner, men har grunnet forurenset masse kommet opp i 12,5 millioner kroner.

Garderobeutbyggingen hadde en kostnadsramme på 30 millioner kroner, men har grunnet feilberegning kommet opp i 38,5 millioner kroner.

Totalt overskridelse av budsjett er dermed på 14 millioner kroner.