RIO DE JANIERO: Espen Kofstad ble første nordmann til å spille OL-golf. Men medaljemuligheten forsvant nok allerede på første runde. 72 slag på par 71-banen sendte ham langt ned på listene.

Etter 12 hull lå Oslo Golfklubb-spilleren på delt annenplass, fire under par. Hadde han spilt på par resten av hullene, ville det smakt av fugl. I stedet smakte nok bursdagsmiddagen av noe annet for 29-åringen.

Kofstad gikk ut i nesten vindstille klokken 8.14 lokal tid. Utover formiddagen ble forholdene tøffere. Det felte nordmannen.

– Etter at jeg gjorde om svingen min på grunn av ryggplagene, har jeg fått en brattere ballbane. Det gjør at ballen spiller mer inn i motvinden. Jeg har jobbet hele sesongen med å bli bedre til å spille i motvind. Alle mine dårlige runder i år har vært i motvind. Men jeg har vært skadet i to år, og dette er en del av prosessen for å bli bedre på det, som fastslo at det er gøy å være med på OL, men han hadde vansker med å skjule skuffelsen over avslutningen. Til og med i medvinden på det 18. hullet måtte han tåle en bogey – etter å ha vært i to bunkere.

– Å gå fem over par på de siste seks var ikke bra.

Ville ikke kommentere zika

Golfturneringen i OL – den første siden 1904 – har fått mest oppmerksomhet fordi seks av verdens ti beste spillere trakk seg og skyldte på zikaviruset.

– Det får være deres sak, sier Kofstad.

– Tror du grunnen egentlig er en annen?

– Ingen kommentar. Du får spørre dem, sier Norges beste golfer og smiler.

Selv har han hatt mer frykt for rygg og håndledd. En lysende karrière lå foran ham da han som første nordmann vant Challenge Tour sammenlagt i 2012. Ryggproblemer har bremset utviklingen, men nå prøver han å jobbe seg sakte tilbake. Årets største prestasjon leverte han da han på din siste Challenge-turneringen måtte vinne eller bli nummer to for å komme til OL. Kofstad kom inn på delt første og vant omspillet!

I RIO: Arne Hole.

Psyken er det ikke noe i veien med. Det er verre med motvinden.OL-golfen spilles uten vanlige cut. Det vil at den dårligste halvparten slipper å reise hjem etter to runder. Alle skal spille fire.

– Jeg går for gull, utbasunerte 29-åringen før OL.

Det blåste nok bort første dag.