Da Petter Northug satte sammen sitt nye lag ble det et hyggelig mannskap med gode venner og fin kjemi. Men var det noen der som kunne korrigere kursen når hovedpersonen selv ble fristet av det søte liv?

Svaret er vel at han valgte blant de mange som ville være med på dansen rundt gullkalven. Slik er det alltid i gode tider, men da har nedturen en tendens til å komme brått og ubehagelig.

Vi trenger alle noen som kan sette ned foten en gang iblant, noen vi har respekt for, som kan fortelle oss noen sannhetens ord til rett tid. Petter Northugs lag manglet faglig kompetanse på flere områder, og det meste gikk skeis i OL-sesongen. Aller verst var det at Northug ikke hadde noen i teamet som klarte å justere kursen når han skjenet bort fra den dedikerte skiløperen til et sidespor med heller usunt levesett.

Verdens beste skiløper beveget seg i retning av å være byens playboy, uten at noen i hans nærhet klarte å justere kursen.

KOMMENTATOR: Adresseavisens Kjetil Kroksæter. Foto: Rune Petter Ness

Etter VM-suksessen i Holmenkollen har ikke Petter Northug klart å være toppidrettsutøver i ordets rette forstand. Han bevilget seg et slags hvileår med lettere treningsdoser, og etter den tid har han dessverre ikke funnet tilbake til den opprinnelige treningsnarkomanen som var hakket råere enn alle andre. En stund kunne han flyte på all treningen han hadde satt i banken, men i vinter var det ikke flere uttak å hente fra treningskontoen. Petter Northug har trent mye opp gjennom ungdomsårene, han har vært både målbevisst og nådeløs hard med sin egen kropp. Trolig har han vært tøffere med seg selv enn noen andre, og slik la han grunnlaget for en fantastisk karriere.

De fleste store utøvere har sin tilmålte tid i toppen. På et eller annet tidspunkt blir de mett og går lei av det asketiske livet. Det er til å forstå at også Petter Northug kunne få problemer med motivasjonen. Og det skal vi ha respekt for. Han har gitt nordmenn fantastiske opplevelser.

Det skal god rygg til å bære gode tider. Petter Northug føyer seg inn på listen over dem som kan bekrefte det munnhellet. Utforbakken har vært bratt for verdens beste skiløper det siste året, men nedturen kom ikke helt uventet for dem som kjenner hans gjøren og laden.

Bilvraket han rømte fra på Byåsen blir symbolet på en havarert skikarriere. Nå er den abdiserte skikongens fremtid uviss.

Sponsorer liker dårlig å bli koblet til negative begivenheter. Det kan skje at det økonomiske grunnlaget for teamsatsingen rakner. Varemerket Northug har ikke høy sponsorverdi ved inngangen til en ny sesong.

Bilturen på Byåsen kunne fått adskillig verre utfall. Kombinasjonen av alkohol og bilkjøring er livsfarlig både for bilfører og for andre trafikanter. Derfor ser rettsvesenet med strengt blikk på slike saker.

Petter Northug har aldri likt å ha stramme tøyler. Nå kan han som alltid søker sine egne veier og løsninger vente seg et opphold under et stramt fengselsregime.

Etter OL var det tydelig at Petter Northug hadde analysert situasjonen og hadde planen klar for hvordan han skulle gjenreise karrieren. Den planen startet med langturer, gjerne tre-fire timer, i trøndersk blautmyr.

Hvis Petter klarer å gjennomføre den planen med sin gamle dedikasjon for oppgaven, er det ingen ting i veien for at han kommer tilbake på toppen. For i bunn og grunn er han et unikt idrettstalent.

Klarer han å gjenerobre tronen vil det være hans største bragd som skiløper, og det venter både hyllest og tilgivelse.

For det er ingen ting vi liker bedre enn å se folk reise seg igjen og vinne etter at de er slått knockout.