Lerkendal (Adressa.no): Rosenborg hadde søndag kveld få problemer med å senke Aalesund. Med to mål før pause og ett etter endte det med en komfortabel 3-0-seier for Rosenborg i høstkulden på Lerkendal.

Før kampen hadde ikke Aafk slått Rosenborg i seriesammenheng siden 2005, og det var attpåtil Aafks eneste seier mot trønderne.

Lagene hadde to forskjellige utgangspunkt før kampen, der Rosenborg for alvor er med i medaljekampen, mens Aalesund ligger i ingenmannsland. I kveldens kamp var Rosenborg meget effektive, mens Aalesund var det motsatte.

Drømmetreff

Rosenborg tok kommandoen fra start, og allerede i det femte minuttet lå ballen i mål. Rosenborg trillet mye ball langs venstresiden, der tilslutt Morten Gamst Pedersen sendte ballen til Mike Jensen som fikk god tid og fyrte av fra 20 meter. Dansken fikk et aldri så lite drømmetreff og plasserte ballen inn i det lengste hjørnet, utagbart for keeper Sten Grytebust som ikke hang med på notene.

Mike Jensen startet festen med sin 1-0-scoring. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Hjemmelaget styrte det meste av omgangen, men etter et kvarter spilt var bortelaget nære ved å utligne. Jonas Svensson mistet ballen på høyresiden, og Aafks Elmedhi Karnass fikk stå alene og prikke innlegget. Inne i boksen sto 17 år gamle Henrik Bjørdal, som fikk vridd kroppen og avsluttet i stolpen på volley. Dette var gjestenes største sjanse de første 45. minuttene.Fem minutter senere var Aafk farlig frempå igjen. Leke James forsøkte seg på en frekkis, der Daniel Örlund sto langt utenfor målet. James forsøkte å curle ballen over svensken, men RBK-keeperen fikk så vidt vippet ballen over tverrliggeren.

Superinnbytter

Etter dette var Rosenborg det farligste laget ute på Lerkendal før pause. Etter halvtimen ble Morten Gamst Pedersen nede for telling, og midtbanespilleren måtte gi seg for dagen. Inn kom islendingen Holmar Örn Eyjolfsson som tok plassen på høyreback, mens Jonas Svensson ble flyttet opp til indreløper.

Tomas Malec satte inn sitt tredje mål på de tre siste kampene. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Det tok ikke lang tid før islendingen fikk vist seg frem og tre minutter før pause økte han ledelsen. Scoringen kom ved et hjørnespark, der innlegget ble klarert, og ballen endte opp hos Tore Reginiussen, som håpløst fyrte av. Ballen hadde ikke retning mot mål, men mot straffemerket, der sto Eyjolfsson helt alene, og islendingen styrte skuddet inn med bredsiden, og sendte Rosenborg opp i 2-0. Dette var islendingens første scoring i RBK-trøya.Etter sidebytte tok Rosenborg kommandoen og gjestene hang ikke med i det hele tatt. Allerede tre minutter ut i omgangen økte Rosenborg ledelsen, og nok en gang kom målet etter et hjørnespark. Mix Diskerud slo inn foran mål, der rev Tomas Malec seg løs og stanget ballen inn bak en sjanseløs Grytebust. Dermed har den høyreiste slovaken scoret i sine tre siste kamper for a-laget.

Dobbeltbytte

Hjemmelaget var soleklart det laget som ville mest. De vant de fleste duellene, mens det så ut som at gjestene hadde gitt opp. Aalesund skapte svært lite, og etter timen spilt valgte Jan Jönsson å gjøre endringer. Ut gikk Peter Orry Larsen og Daniel Arnefjord og inn kom Mikael Dyrestam og Mos Abdellaoue.

Disse to klarte ikke å forandre kampen noe nevneverdig, men kampen ble mer jevnspilt den siste halvtimen. Aalesund tok etter hvert mer og mer over banespillet på Lerkendal. I Det 67. minuttet var de nære ved å redusere. Aafk hadde opparbeidet seg et hjørnespark, der innlegget treffer Ulvestads hode. Han kom ikke helt over ballen, og headingen ender i tverrliggeren.

Tidenes yngste

Det siste kvarteret skjedde det svært lite, og ingen av lagene skapte de helt store sjansene. Istedenfor begynte RBKs unggutt John Hou Sæther å varme opp. Dette førte til at Kjernen ropte på hans navn, og i det 81. minuttet ble han historisk. Tore Reginiussen gikk av banen, og 16 år gamle Sæther kom inn som tidenes yngste RBK-spiller.

Med sine 16 år og 259 dager er han ni dager yngre enn forrige rekordholder, Ola By Rise. Keeperen fikk sin første sjanse for Rosenborg tilbake i 1977. Rekordunge Sæther klarte ikke gjøre all verdens ute på gressmatten, men var trygg med ball og rotet seg ikke bort.

De siste minuttene av kampen skjedde det svært lite. Rosenborg holdt mest på ballen, mens Aafk-spillerne forsvarte seg godt. Det ble skapt noen halvsjanser, men ikke de helt store.

Rosenborg hadde derfor full kontroll og cruiset inn til en 3-0 seier over et tamt Aafk-lag. Dermed må Aalesund-fansen vente enda et år til de får en seier mot Rosenborg. Med dagens tap holder bortelaget seg i ingenmannsland på 11. plass, mens Rosenborg er på tredje — to poeng foran Strømsgodset.