Etter et møte med Norges Idrettsforbund (NIF) tirsdag, valgte også Snowboardforbundet å trekke seg fra samarbeidsavtalen med TV 2. – Dette er en kjempevanskelig situasjon. Vi må trekke oss fra en samarbeidsavtale for et arrangement der åtte av våre utøvere er med, sa Ola Keul, president i Snowboardforbundet, til Aftenposten onsdag kveld.

– Vi har hatt en ønske om å stå ved avtalen fordi vi mener at vi da best på mulig måte backer opp de åtte utøverne vi har med i X Games. Og det har vi vært tydelige på hele veien. Så forsto vi alvoret i situasjonen under et møte med NIF tirsdag ettermiddag, sa Keul.

  • Se video fra onsdagens X Games-trening på Tøyen øverst i saken!

– Kunne fått økonomiske konsekvenser

Norges Skiforbund og Snowboardforbundet signerte en samarbeidsavtale med TV 2 i april i fjor, men søndag offentliggjorde skipresident Erik Røste at Skiforbundet trekker seg fra avtalen.

NIF-TOPP: Inge Andersen mener det er uholdbart at store konkurranser som X Games ikke aksepterer det internasjonale antidopingarbeidet. Foto: NTB scanpix

Bakgrunnen er at arrangør TV 2 – og X Games-eier ESPN – ikke har sørget for at det kan utføres «in competition»-dopingtester under konkurransene i Oslo. Utøverne kan kun dopingtestes innenfor «out of competition»-reglene (se egen faktaboks).

I pressemeldingen fra Snowboardforbundet heter det «I et møte med NIF tirsdag ettermiddag ble konsekvensene av å stå i avtalen med TV2 tydeliggjort overfor Snowboardforbundet».

– Hva slags konsekvenser kunne det fått?

– Det står ganske tydelig beskrevet NIFs lov. Det kan for eksempel være økonomiske konsekvenser, svarer snowboardpresidenten.

Ifølge VG har Snowboardforbundet en årlig omsetning på 15 millioner kroner. 60 prosent av denne summen komer fra NIF og Olympiatoppen. Altså: ni av disse 15 millionene kommer fra idrettsforbundet.

Til avisen skriver generalsekretær i NIF, Inge Andersen, i en e-post at konsekvensene av å stå ved samarbeidsavtalen ble diskutert under møtet mellom NIF og Snowboardforbundet: «Vi redegjorde for at i ytterste konsekvens så må eventuelt idrettsforbundet vurdere vår pengestøtte til organisasjonsledd som ikke overholder både de internasjonale antidopingbestemmelsene, føringer gitt av KUD og NIFs lover».

NIF-topp: – En dårlig omdømme-sak for Norge

Overfor Aftenposten understreker Inge Andersen at Snowboardforbundet selv – enstemmig – har kommet frem til beslutningen. Han ramser opp tre punkter når han skal forklare hvorfor det er viktig at særbundet trekker seg fra avtalen.

  • – Snowboardforbundet har selv vært med på å vedta tilslutningen til WADA-koden (regelverket til verdens antidopingbyrå).

  • – Denne saken har eskalert de siste dagene, og det har blitt en dårlig omdømme-sak, ettersom ESPN og TV 2 på en merkverdig måte ikke ønsket å godkjenne dopingtester i konkurranse. Norge ønsker å være tydelig og kraftfull i antidopingarbeidet. Når et sånt arrangement kommer til Norge, er det våre norske verdier som gjelder, ikke verdiene til et privat, amerikansk selskap.

  • – Kulturdepartementet forutsetetter at alle organisasjonsledd overholder antidopingbestemmelsene. I bestemmelsene heter det at «Etikk, holdningsskapende antidopingarbeid og arbeid mot manipulering av idrettskonkurranser skal prioriteres» .

– Hvorfor har Snowboardforbundet først kommet til denne konklusjonen nå?

– Jeg tror Snowboardforbundet har sett at dette er en viktig sak som berører hele den norske idretten, sier Inge Andersen.

Ståle Sandbech testet Big Air-hoppet på Tøyen tidligere onsdag. Foto: Ørn E. Borgen, Aftenposten

At Snowboardforbundet ikke vil være med på å arrangere konkurransen, får ingen praktiske konsekvenser for X Games, ifølge nyhets— og sportsredaktør i TV 2, Jan Ove Årsæther.

Snowboardforbundet stiller på X Games likevel

– Dette har ingen praktisk betydning for gjennomføringen av arrangementet. Vi inviterte begge partene inn til et samarbeid, men det har ingen konsekvenser at også Snowboardforbundet nå trekker seg. Alle øvelsene går som planlagt og alle utøverne stiller som planlagt. Snowboardforbundet får selv redegjøre for hvorfor de snur etter først å ha sagt at de står ved avtalen. Det er fortsatt mulig å dopingteste utøverne ved arrangementet, sier han, ifølge TV 2.

I praksis får det heller ingen konsekvenser for hva Snowboardforbundet skal gjøre under X Games, forteller Ola Keul.

–Vi vil være på plass under X Games med hele vårt mannskap fra Snowboardforbundet. Alle har fått fri for å være med der. Vi vil fortsatt gjøre det vi kan for å backe opp utøverne som er med på arrangementet, sier snowboardpresidenten.

Snowboardstjernene testet tidligere onsdag det store Big Air-hoppet på Tøyen i Oslo. Foto: Ørn E. Borgen

Keul forteller at han gjerne ønsker at X Games arrangeres i Norge igjen.– Det er vårt utgangspunkt, men da må arrangøren godta NIFs regelverk. Det opplever jeg også at det sittende byrådet er tydelig på at må til, hvis det skal arrangeres her igjen, sier Keul.

Inge Andersen forteller NIFs krav i denne saken er ufravikelige.

– Dette må vi diskutere fremtiden. Vi må komme i en annen posisjon til denne typen arrangement. Det er uholdbart at sånne store konkurranser ikke aksepterer det internasjonale antidopingarbeidet, sier generalsekretæren.

Se Aftenposten TV-programmet Kultur her: Er det ok å bruke 42 millioner av fellesskapets kroner på X Games?