WALES-BELGIA 3-1

Wales skapte fotballhistorie i Lille da de overrasket Belgia og en hel fotballverden. Nå er et ualminnelg sammensveiset lag kun en kamp fra finale.

Belgia var favoritter, men mindre klare favoritter enn de ellers ville vært før skade på Jan Verthongen og suspensjon på Thomas Vermaelen gjorde at trener Marc Wilmots måtte sette sammen et helt nytt bakre ledd.

LES OGSÅ:

Belgia på hjemmebane

Lars Tjærnås er vår fotballekspert.

Lille er omtrent det nærmeste Belgia kan komme hjemmebane i Frankrike. Det var da også gult, rødt og svart som dominerte på tribunen. På banen dominerte også belgierne — en stund. Før syv minutter var spilt hadde de skapt fire (!) gigantiske målsjanser. Så kom scoringen som måtte komme- og FOR en scoring.Radja Nainggolan banket ballen i krysset fra 27 meter og 119 kilometer i timen. Blir det scoret et vakrere mål senere i mesterskapet har vi mye å glede oss til.

Lille var også klubben der lille store Eden Hazard vokste fra å være lovende til å bli en etablert stjerne. I dette mesterskapet er han kanskje den aller største artisten, og den aller mest effektive når rommene blir trange og tiden knapp.

Sammen med Kevin De Bruyne regisserte han små kombinasjoner mellom de to bakre forsvarsleddene til waliserne, som var i trøbbel.

FLERE EM-SAKER:

Lojalt lag

Wales tok fire av seks poeng mot belgierne da de to møttes i kvalifiseringen hit, og hadde garantert brukt det til å skape en reell tro på ytterligere avansement, selv om 24 plasser skiller de to på FIFA— rankingen.

Å kalle Wales for et komplett lag er å ta hardt i. Men sammensettingen og lojaliteten er tett på perfekt. Gareth Bale er superstjerne, et par andre er godt over snittet dyktige. Likevel er det ingen som ikke innordner seg totalt lagets beste. Dette laget har en mentalitet som kun lag som har spilt lenge sammen kan ha. Hele syv av de mest sentrale spillerne spilte sammen på et ungt walisisk lag helt tilbake i 2009. Denne typen lag lar seg sjelden knekke av en dårlig start. Neil Taylors skudd fra ti meter tvang Thibaut Courtois i Belgias mål til en akrobatisk refleksredning. Det var et forvarsel.

Kaptein Ashley Williams steg majestetisk opp mellom to forsvarere etter en corner og headet inn 1-1 etter halvtimen - en halvtime der to sprudlende lag gjorde fotballen til den største vinneren.

Wilmots må ha funnet fram «hårføneren» i pausen, for det var et dristigere og smartere belgisk lag han sendte ut. Romelu Lukaku, Hazard og De Bruyne hadde skuddøvelser mot Wayne Hennesey i walisernes mål.

Kontraktsløs Cruyff-vending

Men fotball har sin egen logikk. Midt i det belgiske stormløpet snurret Hal Robson-Kanu bort tre belgiske forsvarere med en Cruyff- vending. En bedre jobbsøknad enn det den kontraktsløse spissen leverte er vrient å presentere.

Marouane Fellaini headet hårfint utenfor etter et innlegg. Belgia trykket heroiske walisere meter for meter nærmere eget mål.

Nevnte jeg at fotball har sin egen logikk, eller at dette walisiiske laget har en egen karakter? Midt i presset kontret de røde inn 3-1 ved innbytter Sam Vokes.

For første gang siden 1958 deltar Wales i et stort mesterskap, og de er debutanter i EM. Nå er det skapt nye helter i Wales, skrevet inn med gullskrift i landets historie. At følelsene tok overhand for flere etter kampslutt er let å forstå. Det vinnende laget banker med ett og samme hjerte.