Utfordringene for Stavanger-regionen er mange og store. Viking er intet unntak. Men klubben kan ha funnet en vei ut av mørket.

— Vi jobber hardt for å skape en ny Viking-æra. Det handler om kultur og tradisjon og sportslige resultater. I vanskelige tider må man ha noe å samle seg om. Hvis Viking kan spille en rolle der, hadde det vært kjekt, sier daglig leder i Viking, Eirik W. Henningsen, til Aftenposten.

Stavanger-laget endte på 5.-plass i fjor. En god sesong. Som gir optimismen gode vekstvilkår. Og det trengs. For Viking er merkevaren som holder hus i en region som er hardt rammet av problemene i oljeindustrien. Det har man fått merke i Jåttåvågen.

Ikke tjent penger siden 2004

Klubben forventer nedgang i inntekter sammenlignet med i fjor, det jobbes med en aksjeemisjon for å få frigjort midler, navnet på stadion er til salgs, klubben er i rød sone hos Norges Fotballforbund og klubben har ikke tjent penger siden 2004. Viking er blitt beskrevet som et bilde på Stavangers tilstand: Dystert, men med muligheter.

— Vi kommer fra et nivå på 55 millioner kroner i inntekter fra sponsor- og samarbeidsavtaler. I år havner vi noen millioner under det. Vi er i rød sone hos NFF, det er ikke et sted vi vil være. Vi jobber konkret med en emisjon, der er signalene positive. Vi tenker langsiktig og vil investere i infrastruktur for å trygge fremtiden vår, sier Henningsen.

Han begynte som daglig leder 1. oktober. Han har hørt historiene om hvordan det var i gullalderen for noen år tilbake.

— Da var det utsolgt. Folk sto i kø for å bli sponsor. Det er en annen virkelighet i dag. Jeg har stor respekt for situasjonen næringslivet vårt står oppe i. Samtidig opplever vi at mange fortsatt vil være med i og rundt Viking. Noen endrer beløpene, andre justerer innholdet i avtalene. Noen har ikke råd til å være med lenger, det forstår vi. Det er forståelig at bedriftene må ta hensyn til den situasjonen de er i.

Betydelige stadionkostnader

— Hvor store er utfordringene for Viking?

— Vi har vårt eget stadion, og det er betydelige kostnader knyttet til det. Vi er en bedrift som omsetter for rundt 108 millioner kroner i året, da er ikke spillersalg medregnet, men har ikke tjent penger siden 2004. Det er kanskje det sterkeste signalet om hvor utfordrende det er å få dette til. Så lenge resultatet er ikke annerledes enn i 2004, da må noe gjøres. Og styret i Viking har gjort en solid jobb med Bemanningen i administrasjonen er redusert, og kostnadene er kuttet dramatisk de siste årene.

Viking er ikke i noen særstilling i så måte. Mange klubber opplever helt nye hverdager økonomisk. Utvikle spillere, selge spillere, drive nøkternt. Stavanger er et sted hvor det har gått godt i mange år. Pengene har strømmet inn til oljebyen. Men med oppsigelser, permitteringer og dystre utsikter i oljenæringen, har man fått hverdagen midt i magen som et knallhardt skudd.

Naivt

— Ting har vært bra i Stavanger lenge. Men det er naivt å tro at det ikke ville komme korreksjoner også i vår region. Nå må vi gjøre ting annerledes. Vi må løfte i fellesskap. Og vi er sikre på at både vi og vår region skal komme ut av de utfordringene vi står i nå. Helt svart er det ikke, sier Henningsen.

— Det er ikke sånn at masse folk sulter og må forlate hjemme sine. Men det er en uvisshet knyttet til oljenæringen. Det rammer oss også, i form av sponsorer som uteblir. Men jeg håper vi kan levere en bra sesong slik at folk har noe å prate om på arbeidsplasser og rundt middagsbordene, sier trener Kjell Jonevret.

Resultatet for 2015 er på 3,3 millioner i pluss. Men uten spillersalg hadde det vært langt på minussiden. Men for første gang siden 2007 er det positive tall, opplyser Vikings daglige leder. Budsjettet for 2016 avhenger litt av om klubben budsjetterer med spillersalg eller ei.

— Emisjonen blir viktig. Det gir oss muligheten til å investere i kunstgress på stadion og treningsbanen, vi ser på muligheten for å utvikle et senter for toppidrett som vi har fasiliteter til, vi må ha midler til å møte likviditetsutfordringer. Og vi må ha kontroll på egen spillerstall, så vi kan selge når vi mener det er hensiktsmessig. Ikke fordi vi må ha likviditet, sier Henningsen.

— Håper å være et lyspunkt

Aftenposten tror Viking må ta et par steg ned fra i fjor. Troppen består av flere regionale og lokale gutter. Men også noen spennende importer. Flere viste seg frem i fjor, og vil kunne bite enda bedre fra seg i år. I en jevn øvre halvdel, bak topplagene, tror vi Viking lander bak de aller beste.

— Vi håper vi kan være et lyspunkt for folk, sier Henningsen.

— Vi har en sterk, men liten og urutinert tropp. Men vi har stor tro på at noen av de unge spillerne skal få en positiv utvikling. Forhåpentligvis kan vi overraske i år også. Vi havnet foran flere klubber med større ressurser enn oss i fjor. Og var ikke langt unna medalje. Håpet er at den jobben vi har lagt ned kan gjøre at marginene er med oss, sier Jonevret.

ANALYSEN

Viking overrasket i fjor. Men en ung og urutinert tropp kan bli nødt til å ta noen steg tilbake i år. Ofte svinger det i prestasjonene til slike lag. Solid dekning aller bakerst. Ålreit forsvar også. Signeringen av Abdisalam Ibrahim på midtbanen er spennende. Det samme er Samuel Adegbenro og Zymer Bytyqi. Veton Berisha forsvant halvveis i sesongen i fjor. 11 mål ble borte. Som hos mange andre klubber: Hvem plukker opp hansken?