Dommersprayen som brukes ved frispark fikk mange tilhengere i denne sommerens fotball-VM. Sprayen brukes for å vise hvor frispark skal tas fra, og hvor muren kan stå (9,15 meter unna, ifølge reglementet).

Dette visuelle hjelpemiddelet fikk æren for å hindre frisparkmurer som har beveget seg langt innenfor de ni tillate meterne idet frisparket tas.

Sprayen er blitt brukt med suksess i Sør-Amerikansk fotball i en årrekke, og etter Brasil-VM ble hjelpemiddelet også eksportert til flere europeiske ligaer, blant annet spanske La Liga og engelske Premier League.

Nå har imidlertid den argentinske produsenten fått et problem. I forrige uke presenterte selskapet TÜV Rheinland en rapport, på oppdrag fra den tyske storavisen Bild, der det kom frem at sprayen er helsefarlig, og at den ikke oppfyller en rekke EU-standarder.

Blant annet burde det vært indikert på flasken at sprayen er brannfarlig.

Varsler søksmål

Champions League-dommerne fikk teste ut sprayen allerede forrige runde. Her markerer dommer Olegario Benquerenca hvor muren skal stå under Borussia Dortmund-Arsenal. Den kampen ble også spilt i Tyskland, på et tidspunkt da det ikke var kjent at sprayen i prinsipper ikke er lovlig i landet. Foto: REUTERS

Det tyske fotballforbundet (DFB) skulle etter planen innføre sprayen i oktober. Etter avsløringen uttalte imidlertid representanter for DFB at de nå vil undersøke om de kan bruke en annen versjon av sprayen.Pablo Silva, entreprenøren som utviklet sprayen, gikk imidlertid ut mot forbundet etter de uttalelsene.

— Dersom DFB bruker spray fra en annen leverendør, vil vi klage. Andre selgere kan ikke bruke vårt patent - hverken ingrediensene eller selve oppfinnelsen, det ville selvfølgelig vært fullstendig ulovlig. Sprayen er ingen fare for noens helse, sa Silva ifølge Bild.

— Mer enn 300.000 kamperer blitt gjennomført med sprayen. Vi følger alle lovverk. Det er, etter mitt syn, ingen grunn til ikke å bruke sprayen i Tyskland, la Silva til.

Det tyske fotballforbundet vil nå måtte vurdere på nytt om de ønsker å innføre sprayen. Men problemstillingen er brennende aktuell allerede tirsdag.

Kan få bot på 41 kroner

I Europas gjeveste klubbturnering Champions League er sprayen allerede innført, og tirsdag kveld møter den tyske storklubben Schalke 04 slovenske Maribor i Gelsenkirchen.

Det er den første Champions League-kampen på tysk jord siden TÜV Rheinlands rapport. Nå melder Bild at dersom sprayen blir anvendt, vil det få juridiske konsekvenser.

Martin Schulmann, talsmann for kommunestyret i Gelsenkirchen, sier de vil ta affære dersom sprayen vil bli brukt.

— Dersom Gelsenkirchen by blir gjort oppmerksom på at en uautorisert spray brukes, vil myndighetene etterforske forseelsen, sier Schulmann.

Han opplyser videre at forseelsen normalt sett vil resultere i en bot på mellom 5 og 55 euro (mellom 41 og 410 kroner). Ifølge Bild mottar Champions League-dommerne 4.800 euro (rundt 39.000 kroner) per kamp. Dermed vil nok ikke Carlos Velasco Carballo slite med å betale boten, dersom ikke oppdragsgiver UEFA ønsket å hjelpe til.

Dommersprayen har gjort sitt inntog i Premier League denne høsten. Her viser dommer Mike Jones hvor Everton-spillerne Aiden McGeady og Romelu Lukaku skal stå under kampen mot Leicester på sesongens første dag 16. august. Foto: AP

UEFA-talsmann Lars Ellensohn har uttalt seg til den tyske storavisen.— Vi vil vurdere saken. Jeg tror vi vil motta tilbakemeldinger i løpet av dagen, sier Ellensohn.

Dermed er det fortsatt uklart om sprayen faktisk vil bli brukt i kveldens kamp.

Gjelder også Norge

Det er blitt diskutert muligheten for å innføre sprayen i Norge tidligere. I juni fortalte dommersjef i Norges Fotballforbund Rune Pedersen at innføring av dommersprayen var nært forestående.

— Det er mye som tyder på at Sverige innfører det etter ferien. I Norge skal vi diskutere det, og vi vil ha førstehånds informasjon fra Svein Oddvar Moen (fjerdedommer i VM) når han returnerer fra Brasil, men jeg tror vi snakker fra 2015-sesongen, sa Pedersen ifølge VG.

Dommersprayen ble også prøvd ut under NM-semifinalene for kvinner og menn.

Sprayen er allerede godkjent av FIFA, men etter det Aftenposten forstår er Norge omfattet EUs lover om merking av produkter, noe som ut ifra den tyske rapporten vil kunne bety at sprayen vil være ulovlig i Norge.