I U21-EM for herrer er det kun åtte lag som får lov til å delta. Derfor innbærer det stor prestisje å kvalifisere seg.

Onsdag kveld ble det spilt syv playoffkamper for å avgjøre hvem andre enn vertsnasjon Tsjekkia som skal spille i 2015-EM.

Spesielt i oppgjøret mellom Sverige og Frankrike var det ingen mangel på dramatikk.

Frankrike tok med seg en 2-0-ledelse etter den første kampen i Le Mans, men de franske stjernene skulle kollapse på et vis ikke altfor ulikt deres 3-5-tap mot Norges U21-landslag i 2012, et resultat som sendte Norge til EM den gangen.

Sverige fikk en drømmestart. Etter 35 minutter hadde to Isaac Thelin mål sendt dem opp i en 2-0-ledelse. Oscar Lewickis 3-0-mål etter 71 minutter ga svenskene en sammenlagtledelse — men dramatikken var langt fra over.

Først reduserte Monaco-stjerneskuddet Layvin Kurzawa med tre minutter igjen å spille - en scoring som så ut til å knuse svenskenes EM-drøm.

Kursawa stilte seg foran Sveriges stjernespiller John Guidetti, og tok håndflaten mot pannebrasken i en slags militærgest, mens han smilte hånlig mot svensken.

Guidetti kom med en advarende finger som svar, og det skulle ikke bli en tom trussel.

For minuttet etter på dukket Lewicki opp - og hans scoring sikret EM-avansementet for Sverige.

Da kunne ikke Guidetti dy seg. Han henvendte seg til Kurzawa med samme gest som franskmannen han hadde hånet ham med minuttet tidligere.

Guidetti spiller til daglig for Ronny Deila i Celtic, på lån fra Manchester City.

- Fu** alle, vi er Sverige

— Dette her er Sveriges fremtid damer og herrer - det er bare å følge med. De som ikke var på plass gikk glipp av noe, sa Guidetti til Expressen etter kampen.

Slik forklarte Guidetti militærgesten som første ble brukt av Kurzawa, deretter av ham.

Isaac Thelin feirer et av målene sine mot Frankrike. Thelins mål var avgjørende for at Sverige tok seg til U21-EM. Foto: NTB SCANPIX

— Franskmannen ertet oss. Det finnes et bilde allerede på Twitter. De gjorde mål og lette etter ballen. Vi sa «okei, skal vi spille ball? Vi får se». Så gjorde vi det tilbake. Fu** alle, vi er Sverige, sa Guidetti til TV4 Sport.Under-drakten hadde Guidetti en t-skjorte med skriften «RIP Pontus Segerström», for å hedre Brommapojkarna-spilleren som døde av kreft denne uken.

— Det er min bror. Vi spilte for ham i dag, sa Guidetti, som har vært lagkamerat med Segerström tidligere i karrieren.

Island senket på overtid

Kveldens mest målrike kamp fant sted i Pacos de Ferreira, Portugal, der hjemmelaget, som var Norges overmenn i kvalifiseringsgruppen, slo Nederland 5-4. Det var nok til å sikre en 7-4-seier sammenlagt.

Kvelden etter at Islands A-landslag slo selveste Nederland i på nasjonalarenaen Laugardalsvöllur, skulle U21-gutta følge opp på samme arena, ved å ta seg forbi Danmark i playoffen til U21-EM. Slik gikk det imidlertid ikke.

Oppgjøret var i ferd med å gå til ekstraomganger da Nicolaj Thomsen scoret på overtid for Danmark. Hólmbert Fridónsson utlignet til 1-1 senere i overtiden, men det var ikke nok til å forhindre at danskene avanserte på bortemålsregelen.

Spanias dominans tok slutt

Tyskland var blant de få nasjonene som hadde drept spenningen i sin playoff-dyst før returkampen. Onsdag kveld fulgte tyskerne opp 3-0-seieren på bortebane mot Ukraina i forrige uke, ved å vinne 2-0 mot ukrainerne hjemme i Essen.

Spania har vunnet de to siste U21-EM'ene, men onsdag skulle spanjolenes dominans ta en slutt. Spania hadde et godt utgangspunkt etter 0-0 på bortebane mot Serbia i den første kampen.

I Cádiz onsdag kveld havnet de imidlertid under etter at Valencia-backen José Luis Gayá scoret selvmål. Da ble oppoverbakken for bratt, og Serbia vant til slutt 2-1. I Reggio Emilia tok Italia seg videre ved å slå Slovakia 3-1, og 4-2 sammenlagt.

England sikret også avansement, med en 2-1-seier på bortebane mot Kroatia.