– Wow. Ronaldo går virkelig på vann, sier tidligere Premier League-spiss Chris Sutton i BBC, som hyller måten den portugisiske kapteinen sikret seieren med både 2–0 og 3–0 helt på tampen.

Men det så lenge ut til å bli stang ut for Ronaldo mot Ungarn. Det var helt til dommer Cüneyt Çakir pekte på straffemerket, fire minutter før full tid. Fra ellevemeteren var det ingen tvil, og dermed ble portugiseren tidenes mestscorende i EM med sine ti nettkjenninger. Da distanserte han Michel Platini på toppscorerlisten. På overtid kom også den ellevte.

Før det hadde Raphaël Guerreiro sørget for 1–0, da han sendt Portugal i ledelsen seks minutter før full tid.

– EM er Cristiano Ronaldos turnering, utbrøt TV 2-kommentator Kasper Wikestad i det ballen suste inn i nettet bak Péter Gulácsi fra ellevemeteren.

Ronaldos elleve scoringer er fordelt på fem mesterskap. Bare deltagelse i fem EM-mesterskap er rekord i seg selv. Det første kom i EM på hjemmebane i 2004.

Scoringene i kveld sørger også for at han nå har scoret latterlige 106 mål for sitt hjemland.

– Det viktigste i dag var å vinne. Det var en vanskelig kamp mot en tøff motstander som forsvarte seg godt. Men vi scoret tre mål, og jeg er takknemlig for lagkameratene mine som hjalp meg å score to mål, sier Ronaldo i et intervju gjort med UEFA etter kampen.

Men kveldens kampe ble langt fra en spillemessig høydare fra Portugal. Det var Diogo Jota som skapte den første muligheten. Liverpool-spilleren la an til skudd fra 20 meter, og satte keeper Gulacsi på prøve tidlig i førsteomgang. Men Ungarn holdt godt unna på hjemmebane foran de 67 000 tilskuerne i Budapest de første 20 minuttene.

Kjempemiss

Den store muligheten Ronaldo hadde ventet på kom først etter 43 minutter. Ballen ble servert på et sølvfat inne i feltet, men der Ronaldo bare kunne bredside ballen i nettet, sviktet skuddfoten. Avslutningen fra fem meter dundret over tverrliggeren på det som i praksis var et åpent mål.

Nærmest for Ungarn var kaptein Ádám Szalai med et hodestøt etter 35 minutter, men sisteskanse Rui Patrício hadde god kontroll. Jota var igjen farlig frempå fem minutter før hvilen, men lagene gikk i garderoben målløst.

Pepe og Portugal gikk umiddelbart høyt ut i annenomgang. Midtstopperen var nære på et hjørnespark allerede etter minuttet, men Gulacsi var raskt nede i sitt høyre hjørne og fikk avverget.

Ungarn skulle virkelig melde seg på de neste minuttene. Et par halvfarligheter fra distanse viste at det var mulig. Men noe ordentlig grep evnet de aldri å feste om kampen, selv om de ble løftet fram av et sulteforet og enormt publikum.

Annullert scoring

Så ventet dramatiske sluttminutter. Szabolcs Schön ble spilt igjennom, før han leverte en lekker avslutning som snek seg inn nede ved Rui Patricios venstre stolpe. De 67 000 tilskuerne eksploderte i ekstase, men gleden skulle bli kortvarig. Linjedommer var raskt oppe med flagget, og markerte for en helt klar offside.

Istedenfor var det Raphaël Guerreiro, Cristiano Ronaldo og Portugal som tok alle poengene og festet grepet om gruppen.

– Dette kan være starten på et nytt eventyr, sa Wikestad på TV 2 i det kampen var over, med en tydelig henvisning til mesterskapet i 2016.

Da var det Portugal som løftet pokalen til slutt.