KRISTIANSAND: — Det var journalistisk fyllekjøring, og totalt bevisstløs, sier Leer-Salvesen til Fædrelandsvennen.

Onsdag denne uka ble boka «Northug - en familiehistorie» sluppet. Den avslører blant annet promillen som skistjernen hadde da han fyllekjørte og krasjet bilen sin i mai i fjor.

Saken ble naturlig nok dekket stort i samtlige medier. Leer-Salvesen, som er professor i etikk ved Universitetet i Agder, reagerte kraftig da han så hva NRK Dagsrevyen presenterte onsdag. De hadde viet tre hovedoppslag til saken.

— Først nyheten om promillen og reportasje om mulige soningsforhold. Dernest «forfatteren» av ny bok om Northug-familien i studio med ren, ukritisk reklame for produktet. Så topper NRK det hele med intervjuer om treneren og Northugs lokalmiljø, skrev Leer-Salvesen på sin Facebook-profil samme kveld.

NRK-KRITISK: - Det er ikke Petter Northug jeg bebreider, det er faktisk NRK. Jeg vil ønske han et godt og fredelig fengselsopphold med fine treningsmuligheter, sier Paul Leer-Salvesen. Foto: NTB scanpix

Han fortsetter:— Jeg har sjelden sett et eksempel på norsk sportsjournalistikk som så til de grader ikke er i nærheten av å integrere et kritisk perspektiv. Dette er skammelig, NRK.

- Tragedien kommersialiseres

Leer-Salvesen, som karakteriserer seg selv som lidenskapelig sportsinteressert, er tidligere fengselsprest. Han har også en doktorgrad i kriminologi, og har vært medlem av kringkastningsrådet. 62-åringen mener NRK har begått et «journalistisk svik av proporsjoner» i sin dekning av saken.

— Denne tragedien kommersialiseres, og det ligner ingen ting, sier Leer-Salvesen til Fædrelandsvennen.

Northug har ikke uttalt seg i saken, men skrev et innlegg på bloggen sin samme dag som boka kom.

— Det er ikke han jeg bebreider, det er faktisk NRK. Jeg vil ønske han et godt og fredelig fengselsopphold med fine treningsmuligheter, sier Leer-Salvesen.

- Morsomt uttrykk

Egil Sundvor er redaksjonssjef sportsnyheter i NRK. Han skriver i en e-post til Fædrelandsvennen at statskanalen har stor respekt for Leer-Salvesens vurderinger.

— Hans påminnelse om at journalistikken har et kritisk oppdrag er alltid velkommen. Ut fra det som er forelagt her ser det ut som kritikken retter seg mot Dagsrevyens oppsummering av Northug-saken. NRK har på det tidspunktet dekket saken på TV, nett og radio i 12 timer, vel å merke sammen med et bredt spekter av andre nyhetssaker. Vår dekning rundt Northug-saken har vært både refererende, rapporterende, analyserende og kritisk, skriver han.

- Hva synes du om at han bruker «journalistisk fyllekjøring» som en beskrivelse av dekningen til NRK?

— Det er jo et fryktelig morsomt uttrykk! Og det oppsummer på en retorisk smart måte Leer-Salvesens inntrykk av vår dekning i Dagsrevyen. Kan ikke si annet enn at jeg vil adoptere begrepet; vi skal ikke drive med «journalistisk fyllekjøring», men ha en edruelig håndtering i all vår journalistikk. I dette tilfellet kan jeg bare si at alle var edru, skriver Sandvor.