Chris Froome var nok en gang sterkest blant sammenlagtfavorittene på lørdagens Tour de France-etappe og kom i mål hårfint foran sin hovedkonkurrent Nairo Quintana.

Så sterk har Chris Froome vært i starten av Tour de France, at spekulasjoner om hvorvidt briten kan være ren har oppstått.

Her poserer Chris Froome med den gule trøyen etter etappen. Foto: REUTERS

Froome har måttet svare på gjentatte kritiske spørsmål fra journalister, og på lørdagens etappe kom en svært ubehagelig episode for Sky-rytteren.— Det var en stor skuffelse på veien i dag. Noen tilskuere kastet en kopp med urin på meg og skrek «doper». Det er forkastelig, helt forkastelig, og ikke i idrettens ånd. Slikt gjør man ikke, sier Froome i et intervju vist på TV 2. — Vi jobber ekstremt hardt for å gjøre det vi gjør, og at noen gjør det er ekstremt respektløst og uheldig, fortsetter han.

Til angrep på media

Tidligere i Tour de France publiserte en fransk lege en video av Froomes seier opp til Mont Ventoux i 2013. Det var meningen at denne videoen skulle kaste et mistenkelighetens søkelys på Froome.

Sykkellegenden Laurent Jalabert skal også ha beskrevet Froomes prestasjoner som mistenkelige i sin rolle som ekspert for fransk TV.

Froomes hjelperytter Richie Porte har også fått merke at deler av sykkelpublikummet hater Sky-laget. Australieren har på flere tidspunkt blitt hetset under rittet.

Nå tar Froome et oppgjør med sykkelpressen.

— Noe av journalistikken har ikke vært profesjonell. Det er det som har ledet til denne hendelsen, sier Froome.

- Har begeret rent over for deg nå?

— Ja. Ingen fortjener slik behandling, sier Froome, som fremstod som irritert og bestemt, men behersket i intervjuet.

— De blir rett og slett mobbet

I TV 2s studio reagerte norske sykkeleksperter kraftig på urinkastingen.

— De blir rett og slett mobbet, sier kommentator Christian Paasche.

Froome kom i mål som nummer 20 på lørdagens etappe. Han leder sammenlagt med tre minutter og ti sekunder på Nairo Quintana fra Movistar-laget, og ligger dermed svært godt an til å vinne Tour de France for andre gang.