EM i Amsterdam er akkurat over, og allerede 29. juli er det klart for NM i friidrett som i år holdes på Askøy. Det er en uke igjen til påmeldingsfristen går ut, og fortsatt mangler en del av de store navnene.

— Dette er arrangement nummer én innen friidrett her, og jeg regner med at alle toppidrettsutøverne er på plass. Det skal de være, med mindre de er skadet eller noe, sier Oddvar Johan Jensen, leder i hovedkomiteen for NM.

Det har særlig vært mye interesse rundt Filip og Henrik Ingebrigtsen etter at de løp inn til henholdsvis gull og bronse på 1500 meter i EM, og Jensen sier at de nok blir å se under NM.

— Det er i alle fall det jeg ble fortalt da jeg var i Amsterdam under EM, forteller han.

På et annet nivå

— Ja, vi regner med å være på plass. Det er i fornuftig avstand til OL, og det passer fint å klyve ned fra høyden da – å akklimatisere seg, forteller Gjert Ingebrigtsen.

De setter seg på flyet til Rio den 8. august, og pappa Ingebrigtsen påpeker at det er viktig at de er godt akklimatisert til da. Sånn sett passer NM godt inn, og så vidt han kan huske, så har de ikke gått glipp av noe NM.

— Det er viktig at de er med, også for å signalisere ovenfor de andre deltakerne at NM er viktig, sier han.

- Hva kan vi forvente av dem i et NM?

— Om ikke de vinner sine distanser blir jeg overrasket, de er normalt sett på et annet nivå.

Også lillebror Jakob (15) kommer til å være med til Askøy.

— Ja, han løp senior i fjor også, og de viktigste mesterskapene for ham er NM og junior NM.

Løft for friidretten

Ingebrigtsen har imidlertid en liten bekymring før mesterskapet: Været.

— Vi har vært på Askøy flere ganger, og vi har vært ekstremt uheldig med været. Det har vært stiv kuling og pøsende regn, så jeg håper vi slipper å ta med de tjukke klærne, sier han.

— Vi skal gjøre vårt for å få til et flott arrangement, og vi håper på bra vær. Vi har i alle fall bestilt det, ler Jensen.

De har fått på plass nye tribuner med plass til et par tusen, og kjører en målrettet offensiv for å engasjere askøyboerne.

— Det var en del flotte resultat i Amsterdam, og det er med på å skape et positivt fokus for friidretten. Det er en ny generasjon som har meldt seg litt på nå, og det gir et fantastisk løft. Det er moro å se, og dette trenger friidretten.

NM på Askøy er 29.–30. juli, mens OL i Rio går av stabelen 5.–21. august.