– Jeg har nok vært litt egoist jeg også. Det var en periode da ungene var litt større at jeg trente litt ekstra. Men generelt har jeg ikke vært spesielt opptatt av å toppe egen form. I et idrettslag som Torridal er vi helt avhengig av at medlemmene tar i et tak, sier Nils Aurebekk.

Akkurat dét må man kunne si at 78-åringen har gjort, til gangs. 63 år etter at han som 15-åring gikk på sitt første styremedlemskurs, er han fortsatt levende opptatt av idrettslaget i hjembygda – for tiden som leder av skiskyttergruppa og kartansvarlig samt styremedlem i o-gruppa.

– Om jeg har planer om å trappe ned? He he, nei, her går det for fullt. I kveld skal vi ha laserskyting og rulleskitrening på Hommeren, og seinere i uka skal jeg være med på fordeling av kartmidler. Det går i ett hele tiden. Men hadde jeg ikke vært pensjonist, hadde jeg ikke hatt tid til det, sier torridølen – som er fast inventar både på klubbens skiskytter- og orienteringstreninger.

Lest denne? Skiskytteresset: – Jeg lever et sært liv, med mange offer som neppe mannen i gata hadde forstått

Ble leder som 17-åring

Klubben har rundt ti aktive utøvere i begge idrettene, noe som igjen viser viktigheten av ildsjeler som stiller opp for at ikke idrettene skal forsvinne fra fleridrettslaget. Det hører også med til historien at Torridal er det eneste idrettslaget i Kristiansand som tilbyr den ellers svært populære idretten, skiskyting.

Aurebekk er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i bunnen av saken – under «fakta om ildsjelprisen» – hvordan du kan stemme på Aurebekk.

Lurer du på hvem de fire andre kandidatene er? Her kan du lese om og stemme på dem.

Merittlista hans som ildsjel er intet annet enn imponerende. Allerede i 1957/58 – som 17-åring – ble han leder av juniorgruppa i Torridal IL. Siden har han hatt en rekke verv både i og utenfor idrettslaget. Hør bare her:

Leder av Torridal Idrettslag i 1967–69

Leder for hovedkomiteen i Sørlandsgaloppen 1975/76

Leder for Vest-Agder o-krets i årene 1983–86

Diverse andre styreverv i Torridal i kartkomiteen, skigruppa, orienteringsgruppa og skiskyttergruppa fra 1970 og til i dag

Gir kona æren

Aurebekk forteller at det er gleden over å drive idrett som har vært inngangsporten til et liv som ildsjel – og at det igjen har gitt ham mange, store oppturer.

– Takknemligheten som unger og foreldre viser, det tror jeg er hovedinspirasjonen til alle som driver idrett. Den pur gleden som ungene viser når de driver idrett er en fantastisk opplevelse. I tillegg ser jeg også den helsemessige gevinsten. Man ser forskjell på dem som er med i idrett, og dem som ikke er med, sier tobarnsfaren – som er gymlærer av yrke.

Han understreker imidlertid at han slett ikke hadde kunnet holde på hvis ikke det hadde vært for kona.

– Det er Ragnhild som har gitt meg mulighet til å holde på. Selv når jeg har kommet sliten hjem, har det aldri vært noen sure miner. Nå er hun dessuten selv fullt utdannet både skiskytter- og orienteringsinstruktør, sier Aurebekk – som sammen med kona skal ha mye av æren for skiskytterarenaen på Bortelid, hvor paret har hytte.

Bekymret for «baklysforeldre»

Etter over 60 år som ildsjel, har Aurebekk også fått et unikt innblikk i utviklingen av idretten. Det er en utvikling han ikke bare setter pris på.

– Det vi ser stadig mer av er det vi kaller «baklysforeldre». De leverer ungene på trening, og så ser du baklysene forsvinner. Det er ikke så galt i Torridal, men vi ser det her også. Jeg er også skremt over en utvikling der det blir lagt til rette for at stadig yngre barn skal få seg en toppkarriere i idretten, ikke minst slik vi har sett i fotballen, sier Aurebekk – som også har sittet i en årrekke i kommunestyret og fylkestingen for Senterpartiet.

Fakta om Folkets ildsjelpris

To priser, én i Vest-Agder som kåres av Fædrelandsvennens lesere og én i Aust-Agder som kåres av Agderpostens lesere.

Idrettslag på Sørlandet har nominert kandidater.

Kriteriet for å vinne er at vedkommende over tid skal ha lagt ned en ekstraordinær frivillig innsats for sitt idrettslag.

En jury fra Los, Vest-Agder Idrettskrets og Fædrelandsvennen har plukket ut fem kandidater i Vest-Agder, mens tilsvarende er gjort i Aust-Agder.

Lesere kan stemme fram sin favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. For eksempel «ILDSJEL A», hvis du stemmer på Nils Aurebekk.

«ILDSJEL A»: Nils Aurebekk

«ILDSJEL B»: Bjørner Ellingsberg

«ILDSJEL C»: Terje Dag Østhassel

«ILDSJEL D»: Inger Steinsland

«ILDSJEL E»: Kalle Glomsaker

Avstemningen varer fram til tirsdag 30. oktober klokka 09.00.

PS: Kun én stemme teller per telefon.

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november.