SZKLARSKA POREBA, POLEN 20120217.Justyna Kowalczyk fra Polen under fredagens verdenscup sprint i Polen.Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Foto: Solum, Stian Lysberg

Det meste av spenningen foran dagens 10 kilometer klassisk i polske Szklarska Poreba dreide seg om hvem av Marit Bjørgen og hjemmefavoritt Justyna Kowalczyk som skulle ta et nytt steg i retning sammenlagtseier i verdenscupen.

Det som kunne blitt et spennende løp, ble en triumfferd i favør den polske løperen. Kowalczyk var suveren helt fra løpets tidlige fase og vant til slutt hele 36 sekunder foran Bjørgen og tok tilbake den gule ledertrøya i verdenscupen sammenlagt.

– Dette var sesongens viktigste renn for meg. Jeg er stolt over det som skjedde på stadion i dag, sa Kowalczyk til NTB.

Stemningen i Szklarska Poreba var fenomenal, kunne Marit Bjørgen fortelle.

– Det var helt vilt og kaotisk. Det ble en utrolig dag og et artig løp med mye folk. Dette viser hvor stor interessen er for langrenn i dette landet og hvor stor utøver Kowalczyk er i Polen. Det var veldig artig at de ropte navnet mitt også. Slike renn er viktige for sporten. Dette blir en viktig plass med tanke på verdenscuprenn senere også , sa Bjørgen til NTB.

Rett i teten

Etter halvgått løp var det de to forhåndsfavorittene Kowalczyk og Bjørgen som var i tet. Bjørgen passerte 5,2 sekunder bak Kowalczyk ved fem kilometer. Therese Johaug fulgte deretter. Den polske favoritten imponerte utover i løpet og var henholdsvis 37 og 40 sekunder foran Bjørgen og Johaug ved åtte kilometer.

Derifra og inn var det ingen tvil. Kowalczyk hadde en meget god dag i Szklarska Poreba og sikret seieren henholdsvis 36 og 50 sekunder foran Bjørgen og Johaug. En relativt stor differanse på ti kilometer langrenn.

Det ble en god norsk dag, totalt sett, med Vibeke Skofterud på fjerdeplass og Marthe Kristoffersen på femte.

Steira tilbake

Med norske øyne var det også interessant at Kristin Størmer Steira var i aksjon etter startnekten i de siste løpene. Forsøk-løperen gikk et helt greit løp, og endte som nummer ti.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer 13, Heidi Weng nummer 18, og Maiken Caspersen Falla nummer 33. Kampen om verdenscupseieren fortsetter helt til det siste. I de siste konkurransedagene i Falun er det totalt 400 poeng å hente.

– Dette blir ikke avgjort før den siste helgen, fastslo Bjørgen.