— Dette er en nådeløs kritikk av oss selv, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

For når analyseselskapet Sponsor Insight kommer med listen over de 20 mest populære idrettsutøverne i Norge, har den hittil vært dominert av langrennsløpere, skiskyttere og alpinister.

Aksel Lund Svindal, Marit Bjørgen, Therese Johaug, Ole Einar Bjørndalen og Petter Northug hadde de første plassene på listen som ble presentert i september. Til uken kommer en ny, og det er ingen grunn til å tro at skihopperne har innpass der.

— Vi ønsker sterkt å komme på den listen over de 20 mest populære idrettsutøverne i Norge, og må ha en plan for det, sier sportssjef Clas Brede Bråthen. Han legger til:

— Vi er en av de mest populære idrettene. Vi har høye seertall på TV, er attraktive sponsorobjekter og hevder oss sterkt internasjonalt. Da er det unaturlig at vi ikke skal være der.

Mens det var ingen skihoppere på septemberlisten, var det hele åtte langrennsløpere.

LEST DENNE? Dette får TV2-Davy til å føle seg som en liten, overvektig dverg som titter opp i luften.

Tar selvkritikk

Bråthen klandrer ingen andre for at hoppere som Daniel André Tande, Anders Fannemel og de øvrige på A-landslaget ikke er mer kjent.

— Dette er ingen kritikk av egne utøvere, men en nådeløs selvkritikk at vi ikke har klart å vise dem frem, slik at de havner så høyt på den nevnte listen. Vi erkjenner at vi i den sammenheng har jobbet altfor dårlig. Vi må løfte dem frem på en bedre måte. Dette handler ikke om at de ikke er bra gutter og jenter, men systemet vårt. Vi må vise dem frem som de er. Jeg er ganske sikker på at brorparten av det norske folk vil synes det er all righte personer.

Har allerede hatt møter

Skihopperne på A-landslaget har allerede vært inne til møte, der man også snakket med NRK, for å diskutere hvordan man kan løfte frem flere utøvere.

Bakgrunnen er at det etter VM i Lahti skal det avvikles en helt ny hoppturnering her i landet, Raw Air, og da er det viktig at hopperne er synlige, mener skiforbundet.

— Dette er utfordringen: Hopplandslaget står frem som et fantastisk lag som har vunnet flere priser på idrettsgallaen. Likevel er ikke den enkelte utøver mer kjent. Én grunn kan være at de står med hjelm og briller i konkurranse. Og så har vi ikke hatt fokus på akkurat dette tidligere, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Stöckl minner om at en hopper som Anders Fannemel er innehaver av verdensrekorden på 251,5 meter, som ble satt i Vikersund. Før Kenneth Gangnes skadet seg, var an helt i verdenstoppen, og fikk også invitasjon til Senkveld.

- Hva skal etter din mening til for å få gjennomslag i mediene, ved siden av gode resultater?

— Vi må ha en klar plan gjennom vinteren om når vi kan få utøvere på TV, og slike avtaler må gjøres tidlig. Det hender jo vi får slike forespørsler, men det er ikke alltid det er så lett å stille på én, to, tre i sesongen.

- Hopperne har resultater, men alt handler ikke bare om det når det gjelder å bli populær.

— Nei, men vi har absolutt aktive som står for noe og som har en historier. Dette handler om synlighet, om å by på seg selv. Jeg opplever at det er en forskjell på hva de ser på frokostbordet og hva de sier på TV. Det må ikke være helt likt, men det må heller ikke være så store forskjeller som det er i dag.

FIKK DU MED DEG DETTE? - FIS vil anke dersom Johaug bare får ett års utestengelse.

Personligheten må frem

Vegard Arntsen, daglig leder i Sponsor Insight, mener at medieoppmerksomhet har mye å si.

— Popularitet handler om synlighet og resultater, og hvis medieoppmerksomheten er positiv, er det et godt utgangspunkt. Men i tillegg må utøverne ha en personlighet og være en person publikum liker å lese om.

Arntsen minner om at skihopping har hatt slike typer, som Bjørn Einar Romøren og Anders Jacobsen.

— Hopp er populært i Norge og en av de idrettene man er mest glad i. Utskiftning blant de mest populære utøveren, gjør at publikum trenger tid for å bli kjent med de nye. De må rett og slett ha vært med en stund. De må etableres i folks bevissthet.

Norges 20 mest populære idrettsutøvere ifølge Sponsor Insight (perioden januar-september):

1 Aksel Lund Svindal

2 Marit Bjørgen

3 Therese Johaug

4 Ole Einar Bjørndalen

5 Petter Northug

6 Kjetil Jansrud

7 Tarjei Bø

8 Heidi Weng

9 Johannes Thingnes Bø

10 Martin Johnsrud Sundby

11 Tiril Eckhoff

12 Heidi Løke

13 Edvald Boasson Hagen

14 Ingvild Flugstad Østberg

15 Olaf Tufte

16 Cecilie Brækhus

17 Emil Hegle Svendsen

18 Astrid Uhrenholdt Jacobsen

19 Mats Zuccarello Aasen

20 Maiken Caspersen Falla