OBS: DET ER FLERE BILDER AV DRAKTEN HELT NEDERST I INNLEGGET!

Drakten er Vikings nye tredjedrakt, klubbens store nyhet på draktfronten i år. Den blir vist fram på et arrangement for sponsorene onsdag kveld.

— Fargevalget er ikke helt tatt ut av luften. Rødt og gult er fargene i Vikings klubblogo, og rødt har vært en del av Viking-historien helt siden starten, sier Vikings salgssjef Børge Moi Nilsen til Draktbloggen.

Han har fått bekreftet fra manager Åge Hareide at laget skal spille i de nye draktene i mandagens serieåpning, men at det er usikkert når drakten blir brukt neste gang.

— Vikings draktfarger er enten mørkeblått eller hvitt, og slik skal det fortsette å være. Denne drakten blir et supplement, og for eksempel i bortekamper mot Strømsgodset og Vålerenga kan det bli aktuelt å bruke tredjedrakten. Det blir det opp til trenerteamet å bestemme, sier Moi Nilsen.

Det er for øvrig feil å kalle draktene for røde. Drakten har en rødfarge som minner mer om oransje. Dette er ikke Liverpool, Bryne eller Brann-rødt, for de som lurer.

Allerede før 2011-sesongen kom Diadora-designer Ilona Jambor med et forslag som lignet ganske mye på det som endte opp som Vikings tredjedrakt i 2012. Den gang takket Viking nei, men nå er klubben klar for en tredjedrakt i en uvant farge.

— En av verdiene til Viking er å væe modig. Det er ingen tvil om at dette er et modig valg, sier Børge Moi Nilsen til Draktbloggen.

Viking spilte sist i en tredjedrakt - den gang i oransje - i Uefa-cupen høsten 2001. Bortekamper mot Kilmarnock og Hertha Berlin - begge lag med drakter med blå og hvite striper - tvang klubben til å bruke oransje draktsett fra Adidas som daværende administrerende direktør Bjarne Berntsen skal ha funnet billig på et restlager hos Adidas.

BLOGGEN FORTSETTER UNDER BILDET

Vikings oransje drakter fra 2001, her Hannu Tihinen og Brede Hangeland i aksjon mot Hertha Berlin.

— Siden disse draktene aldri ble lagt ut for salg, er det noen av de mest etterspurte Viking-draktene noen gang, sier Moi Nilsen.

- Regner dere med å selge mange av disse nye draktene?

— Det håper vi jo, men draktsalg er først og fremst knyttet opp mot sportslig suksess. Kommer laget til cupfinalen, tar salget av drakter helt av, sier Moi Nilsen.

Første- og andredraktene til Viking er i år uforandret, utenom et bytte av sponsor på skuldrene.

- Men i 2013 kommer det ny første- og andredrakt. To års levetid er nok for en drakt, sier Moi Nilsen.

SÅ TIL DRAKTBLOGGENS VURDERING

Viking kommer med en fin og rimelig ren tredjedrakt, men elefanten i rommet er dette: Er drakten nødvendig? Så vidt jeg vet, har Viking aldri vært nødt til å bruke en tredjedrakt i seriespill i sin historie, mørkeblått eller hvitt har holdt lenge.Sånn sett kan en hevde at denne drakten er unødvendig. Men Viking skal roses for at de vil ha noe nytt hvert år, og det vil nok supporterne sette pris på. På tross av fargen vil jeg tro at mange Viking-tilhengere velge å kjøpe den røde i stedet for for eksempel den hvite drakten.

Designeren skal også ha ros for at det er klare mørkeblå detaljer i drakten, som klart signaliserer at dette dreier seg om Viking — på tross av rødfargen. Kragen med den gule V-en er også fin. Tidligere har Draktbloggen slått fast at Viking må ha oransje tredjedrakt, men denne rødfargen er såpass tett opp mot oransje at den også fungerer fint.

I forhold til første- og andredrakten trekkes denne drakten altså for at den er unødvendig. Jeg liker at grunndesignet er det samme på alle tre draktene.

ENIG ELLER UENIG? SKRIV I KOMMENTARFELTET UNDER!