Januar måned uten en Brann-kamp? Svært uvanlig, men slik er det i år.

Når Brann starter eliteserien i mars, vil laget bare ha seks treningskamper bak seg. Og ingen av dem kommer denne måneden.

BTs gjennomgang viser at det skiller seg voldsomt ut fra de 18 siste vintrene.

  • Hvert år tilbake til 1998 har Brann spilt treningskamp i januar.

  • De seks siste sesongene har man ligget like under 10 treningskamper i antall.

  • I årene 2000, 2001 og 2002 spilte Brann mer enn tre ganger så mange vinterkamper som i år.

Hvorfor en så kampfattig plan for oppkjøringen? Lars Arne Nilsen vil ha det sånn.

— Jeg er livredd skader. Jeg ønsker ikke å spille kamper i januar, jeg synes ikke det er nødvendig, sier Nilsen, med karakteristisk engasjement.

Treneren mener verdien av kamper allerede nå er liten.

— Vi skal på treningsleir til USA, der vi får en kamp. Vi skal på kampleir til La Manga i februar. Vi får kamper etter hvert. Derfor ser jeg ikke noe stort poeng i å spille nå. Jeg kunne godt spilt 11 mot 11, men da ville jeg sett etter helt andre ting enn resultat. Da kan vi like godt spille uten drakt på trening, sier Nilsen.

Forklaringene

En ting er den sene starten – som står spesielt i kontrast til 2011, da Brann hadde kamp 8. januar. En annen er det lave antallet kamper. Hovedårsaken til at Brann bare trekker i drakt seks ganger i vinter, er at serien starter tidligere enn vanlig. I første halvdel av mars.

— Vi har bare seks uker på oss før serien starter, påpeker Nilsen.

— Det er en veldig kort oppkjøring. Det viktige for oss, heller enn kamper, er å få gode økter fra første sekund, sier sportssjef Rune Soltvedt.

Det er Soltvedt som har det øverste ansvaret for Branns vinterplaner.

— Tiden til å spille kamper er rett og slett knapp. Vi har ikke hatt noe ønske om å spille i januar, og det handler altså om å unngå skader og at vi heller vil trene godt, sier han.

Soltvedt viser også til størrelsen på stallen. Den har klubben et uttalt mål om å slanke til 22 spillere.

— Kanskje kunne vi spilt flere kamper hvis vi var flere spillere. Hadde stallen bestått av 30 mann, ville det vært annerledes, sier sportssjefen.

Trener Nilsen har tidligere antydet at han vil «sette et lag» så tidlig som mulig. Det kan bety at mange spillere går gjennom vinteren med lite kamptid.

Branns første treningskamp er helt på slutten av toukersoppholdet i Florida, som begynner til helgen. Deretter vender Brann til Bergen igjen, før det bærer til La Manga i Spania for en ukes leir med to kamper.

— Vi ønsker ikke for mye aktivitet mellom leirene, sier Soltvedt, som mener det er rikelig med en kamp per uke i perioden.

PS! Opprinnelig skulle Brann møte amerikanske D.C. United under treningsleiren i Florida. Nå blir det i stedet kamp mot svenske Jönköpings Södra. Årsaken skal være at D.C.-United ønsket å ha avspark på morgenkvisten, noe Brann så liten verdi i.