Sveits tok seg videre fra Norges gruppe og kunne feire i Tirana. Foto: Arben Celi, Reuters

Før fredagens kamper i VM-kvalifiseringen var 10 nasjoner klare: Brasil, Japan, Australia, Iran, Sør-Korea, Nederland, Italia, USA, Costa Rica og Argentina.

Fredag kveld kunne ytterligere fire forberede seg på moro i Brasil neste sommer, tre av dem fra den europeiske VM-kvaliken: Belgia, Tyskland og Sveits.

Det siste landet i det gode selskap var Colombia.

Tyskland, så klart

Belgia er klar for sitt første VM-sluttspill på tolv år etter 2-1-seier over Kroatia på bortebane. Romelu Lukaku scoret målene for gjestene. Belgierne trengte bare ett poeng i Zagreb for å vinne gruppe A, men gikk offensivt ut og tok sin åttende seier av ni mulige.

Tyskland er «selvsagt» med. De tok seg til neste års sluttspill med 3-0 over Irland. Sami Khedira roet nervene etter tolv minutter for Joachim Löw, og seieren var egentlig aldri truet. André Schürrle økte til 2-0 etter 58 minutter, og resten av kampen ble en formalitet. I siste spilleminutt fastsatte Arsenals midtbanestjerne Mesut Özil sluttresultatet til 3-0. Tyskerne er klare for sitt 18. VM-sluttspill.

Sveits sikret førsteplassen i Norges gruppe med 2-1-seier borte mot Albania. Etter en målløs første omgang ga Xherdan Shaqiri gjestene ledelsen tre minutter etter hvilen. Elleve minutter før full tid gjorde Michael Lang 2-0. Like før slutt reduserte Hamdi Salihi fra straffemerket. Sveits er ubeseiret og står med 21 poeng etter ni av ti kamper i gruppe E.

Falcao-show

Også Colombia kunne juble. Kampen vil bli husket lenge: Colombia lå under 0-3, men kjempet seg tilbake til 3-3 mot Chile hjemme i Barranquilla. Dermed er Colombia klar for sitt første sluttspill siden 1998. To sene straffemål fra Monaco-stjernen Radamel Falcao sørget for utligningen og poenget som var alt Colombia trengte. Laget er klar for sitt femte VM-sluttspill med én kamp igjen å spille i den søramerikanske kvalifiseringen.

Det så ikke lyst ut for vertene da Chile ledet 3-0 etter bare 29 minutter. Barcelona-spilleren Alexis Sánchez scoret to av målene.

– Jeg var overrasket over det som skjedde. Mulig det var et press som hadde bygget seg opp over tid. Jeg er stolt av laget. Det er ikke ofte et landslag kommer tilbake fra 0-3, sa Colombia-trener José Pekerman.

Med seier hadde Chile vært klar for VM, men med 3-3-resultatet må laget fullføre jobben med hjemmekamp mot Ecuador tirsdag.

Her gir vi deg oversikten i de 9 europeiske gruppene. Gruppevinnerne går til VM, de åtte beste toerne skal ut i playoff om de fire siste plassene.

Gruppe A:

Belgia til VM. Kroatia til playoff. Serbia, Wales, Skottland og Makedonia er utslått.

Gruppe B:

Italia til VM. Kjemper om playoff: Bulgaria (13 poeng), Danmark (13), Tsjekkia (12) og Armenia (12). Malta er utslått. Danmark møter Malta i siste kamp og kan knipe 2. plassen med riktig resultat i Bulgaria – Tsjekkia. Men den dårligste toeren kan veldig fort komme fra denne gruppen.

Gruppe C:

Tyskland til VM. Sverige til playoff etter 2-1-seieren mot Østerrike. Østerrike, Irland, Kasakhstan og Færøyene er utslått.

Gruppe D:

Nederland til VM. Tyrkia (16 poeng), Romania (16) og Ungarn (14) kjemper om playoff. Estland og Andorra er ute.

Gruppe E:

Sveits til VM. Island (16 poeng) og Slovenia (15) kjemper om playoff. Norge, Albania og Kypros ute. Norge kan ødelegge Islands drøm tirsdag. Slovenia møter Sveits borte.

Gruppe F:

Russland (21) trenger bare ett poeng mot Aserbajdsjan tirsdag for å sikre VM-billett. Portugal (18 poeng) skuffet stort med 1-1 mot Israel og må nok nøye seg med playoff. Israel, Aserbajdsjan, Nord-Irland og Luxembourg er ute.

Gruppe G:

Bosnia og Hellas har begge 22 poeng, men Bosnia med overlegen målforskjell. Hellas tar imot Liechtenstein tirsdag, derfor er trolig kun seier borte mot Litauen godt nok for Bosnia for å sikre den direkte VM-plassen. Slovakia, Litauen, Latvia og Liechtenstein er ute.

Gruppe H:

England (19) topper foran Ukraina (18). Ukraina har San Marino i siste kamp, derfor trenger England en ny seier mot Polen tirsdag for å slippe playoff. Montenegro, Polen, Moldova og San Marino ute.

Gruppe I:

Spania (17 poeng) trenger kun ett poeng hjemme mot Georgia tirsdag for å sikre VM-plass. Frankrike (14 poeng) må nok i playoff. Finland, Georgia og Hviterussland er ute.