Garry Kasparov regnes av mange for å være tidenes beste sjakkspiller. Fra han tok VM-tittelen fra Anatolij Karpov i 1985, og 20 år fremover i tid, var han regnet som verdens beste.

Legendens forhold til det internasjonale sjakkforbundet FIDE har imidlertid vært anspent i en årrekke, og nå har konflikten nådd nye høyder.

Kirsan Iljumzjinov og Garry Kasparov er bitre fiender. Foto: NTB SCANPIX/AP

I en pressemelding onsdag kunngjorde FIDE at Kasparov er utestengt fra organisasjonen i to år.Avgjørelsen hindrer Kasparov i å «ha verv i FIDE, inkludert organisasjonens medlemsforbund, kontinentforbund eller noen andre tilknyttede organisasjoner». I tillegg nektes han å delta på FIDE-møter.

Det spørs imidlertid om Kasparovs liv vil endre seg som følge av straffen. Sjakkprofilens forhold til FIDE-president Kirsan Iljumzjinov er nemlig så betent, spesielt etter at Kasparov prøvde å sikre seg presidentvervet i 2014, at besittelse av FIDE-verv trolig var uaktuelt uansett.

Putin-sammenligning

Det er nettopp presidentvalget i 2014 som er bakgrunnen for at Kasparov utestenges. Ifølge FIDE skal Kasparov ha prøvd å kjøpe til seg stemmer under valgkampen.

I 2013 ble en avtale mellom Kasparov og Ignatius Leong, en sjakkpolitiker fra Singapore, lekket til mediene. Avtalen gikk ut på at Leong skulle hjelpe Kasparov med å få stemmer fra asiatiske forbund — og få 500.000 dollar (rundt 4 millioner kroner etter dagens kurs, journ. anm.) fra russeren i bytte.

Seks dager etter at avtalen ble lekket, valgte Kasparov-teamet å publisere dokumentet på sine egne hjemmesider, for å «promotere åpenhet innen sjakkpolitikk». Avtalen mellom Kasparov og Leong kan leses her.

Kasparov-leiren hevdet millionbeløpet ikke ville gå rett i Leongs lomme, men snarere gå til en stiftelse som skulle promotere sjakk i Asia.

Kasparov slapp imidlertid ikke unna FIDE-straff. I september, etter at han ble funnet skyldig av FIDEs etiske komité, slo Kasparov knallhardt tilbake.

— Da jeg bodde i Russland ble jeg vant til å bli feilaktig anklaget av «puppet courts» (rettsinstanser han ikke anerkjenner) og denne instansen har like mye verdi og troverdighet som de. Å bli anklaget for korrupsjon av Iljumzjinov er som å bli anklaget for internasjonal krigføring av Putin! skrev Kasparov i en uttalelse til chess.com.

Fikk du med deg dette? Utskjelte Iljumzjinov vurderer å stille i FIFA-valget.

Anklaget Iljumzjinov for valgjuks

Som Kasparov henviser til, har nemlig også Iljumzjinov vært mistenkt for korrupte metoder. Under valgkampen i 2014 anklaget Kasparov Iljumzjinov for å stjele stemmer, på en «støyende og åpenbar måte».

Det var lav terskel for drittslenging gjennom hele valgkampen, og til slutt var det altså Iljumzjinov som vant frem. Norges Sjakkforbund støttet forøvrig Kasparov, i likhet med Magnus Carlsen, som har hatt sjakklegenden som trener gjennom to perioder.

Iljumzjinov, som angivelig har tette bånd til Russlands president Vladimir Putin, har vært president i FIDE siden 1993. I 2010 slo han en annen sjakklegende, Anatolij Karpov, i kampen om FIDE-makten.

Etter 2014-nederlaget har Kasparov stadig vært en viktig skikkelse i sjakkverdenen. Han tok for eksempel initiativ til Grand Chess Tour - en sjakkturné bestående av storturneringer i Stavanger, St. Louis og London.

I september, etter at han ble funnet skyldig av den etiske komiteen, fortalte Kasparov chess.com at han ville fortsette å jobbe med sjakk uavhengig av FIDE.

— Jeg har alltid hatt et ønske om å promotere sjakk og bygge spillets fremtid. På et tidspunkt håpet jeg at dette kunne skje med FIDE, men nå er det klarere enn noen gang tidligere at dette arbeidet vil fortsette uten FIDE, som fortsetter å tømme sporten for ressuser å jage vekk de som elsker sjakk.