Ruben Smith blogger om Oilers. Foto: Fredrik Varfjell - NTB scanpix

Jeg er inne på min 8. sesong i toppligaen i norsk ishockey. Det er åtte år med tvilsomme scoringer og spillere og trenere som klager på at mål var inne eller ikke. Er det så vanskelig å få til videodømming i Get-ligaen?

I går var det nok en situasjon. Lillehammer spiller 5 mot 3 og skyter i det jeg tror er tverrliggeren. Dommeren som står på mållinjen (!) vifter med armene og sier at det ikke er mål, før han etterpå dømmer scoring for så å gi Thoresen utvisning for usportslig opptreden når han vil ha en forklaring. Det hele ble bare en parodi.

Vi har hatt flere situasjoner allerede denne sesongen hvor dommeren ikke klarer å få med seg at pucken har vært inne, eller dømmer scoring bare fordi publikum jubler fordi de tror pucken har vært i mål.

Hjemme mot Stjernen skyter Loikas i stolpen, men får godkjent målet fordi publikum jubler.

I fjor var det så pinlig at dommeren ikke fikk med seg en åpenbar scoring til Storhamar at Lars Peder Nagel gikk og sa ifra. Jeg kan ramse opp sikkert 20 situasjoner til.

De som har fulgt Oilers en periode husker kanskje at Juha Kaunismaki scoret i overtid mot Vålerenga i finalen i 2010, men den eneste i hele Siddishallen som ikke fikk med seg at pucken var inne, var dommeren. Her var det altså snakk om NM-finalen i ishockey. Det var jo direkte pinlig å se på. Det kan være snakk om millionbeløp i inntekter som går tapt om et lag rykker ned eller ryker ut av sluttspillet.

Alt på grunn av at dommeren ikke er sikker på om pucken var inne eller ikke.

Nå er tiden inne for at ishockeyforbundet pålegger klubbene å få i stand et målkamera. Oilers er den eneste klubben som eier sin egen hall, og jeg påstår at klubben vil ta seg råd til å kjøpe målkamera. De andre klubbenes ishall driftes av kommunen, og regelrytterne som de er kommer de til å stille opp med målkamera så snart det lovpålegges.

Noen må vel gå i bresjen for at dette endelig skal slås igjennom. Oilers har tatt norsk hockey et steg videre med å bygge en toppmoderne ishall, nå må lederne i Oilers gå i bresjen for å ta enda et steg videre. Jeg er drittlei av at dommerne godkjenner eller underkjenner tvilsomme scoringer. Alt jeg vil ha er et rettferdig videobevis på om pucken har vært inne. Jeg tror også at det hadde spart dommerne for mye pes, siden bevisene er på deres side istedet for at vi føler at de dømmer litt på sjans.

Seier ble det likevel i går. Kurt Davis ble matchvinner med sine to scoringer, men det var Joakim Hjelm som scoret målet det ble jublet mest for. J

oakim har spilt fire sesonger for Oilers og fikk i går sin første scoring. Han har hatt direkte uflyt og derfor har scoringen ikke kommet før, men i går løsnet det. Joakim satte pucken i krysset fra blålinjen og slapp jubelen løs. En ting som var gøy å se var at hele laget jublet like mye som Joakim. Vi har en tett spillergruppe og det så ut som at hele spillergruppa delte gleden av at Jokke fikk sitt første Oilersmål. Jeg venter at det kommer en ketchupeffekt fra gårsdagens scoring.

Jeg følte at jeg spilte en bra kamp i går, og ble belønnet med bestemannsprisen. Det er alltid kjekt at andre legger merke til at du spiller bra, men belønningen var jeg ikke helt fornøyd med dog. Jeg fikk et gavekort på et lokalt kjøpesenter på Lillehammer. Her skjønner jeg ikke hva tankeprosessen er, det er ikke første gang det deles ut gaver som ikke kan brukes.

Trodde de at vi skulle stoppe bussen på vei hjem så jeg kunne gå innom kjøpesenteret og shoppe litt? Jeg får nok ikke brukt det gavekortet med det første. Jeg husker da Comet var i Get-ligaen fikk jeg et gavekort på gratis frisørklipp hos en salong i Halden i bestemannspremie. Snakk om dobbel skivebom (referer til at jeg ikke har hår hvis du ikke «tog an»). Opp gjennom mine åtte år har jeg sett mange morsomme bestemannspremier.

Alt fra varmtvannsbredere og toaletter til Statoilkopper utdelt den 28. desember med utgangsdato 31. desember. En gang i Askerhallen fikk jeg 2 000 kroner i cash og en kransekake. Det er den beste så langt.

Hva mener du om videodømming i norsk hockey?

Ruben