DALARNA/TROMSØ: Den Tromsø-bosatte langrennsløperen fra Hammerfest, Runar Hermo (25), har tatt enorme steg som langdistanseløper.

I 2014 meldte han seg på den 90 kilometer lange styrkeprøven Vasalaoppet i svenske Dalarna.

Med startnummer 11.254 på ryggen, gikk han seg opp til en imponerende 73.-plass.

I fjor gikk han inn til en sterk 63.-plass, mens han søndag klinket til med en sterk 35.-plass, under to minutter (1.58,5) bak vinneren John-Kristian Dahl.

– Jeg er sinnssykt fornøyd. Det er det desidert beste jeg har gjort på en idrettsarena, uten tvil. Jeg var utrolig nært å henge på toget som gikk 12/13 kilometer før mål, men det gikk akkurat ikke, sier Runar Hermo til iTromsø

– Over all forventning

Totalt er det 15.800 løpere som stiller til start i det populære skirennet.

– Det gikk over all forventning. Jeg ble nummer 63 i fjor, men vet jo også at det er utrolig meritterte løpere blant de 50 beste, så jeg tenkte det skulle mye til. Samtidig har jeg kjent etter øktene med Andreas (Nygaard) og Snorri (Einarsson) i det siste, at jeg ikke var så langt bak og skjønte at jeg kunne gjøre det bra om jeg traff med ski og form, sier Hermo.

Han flyttet til Tromsø i 2009 for å studere og la da treningen helt på is i noen år.

– Jeg gikk aktivt til jeg var 18 år, men så begynte jeg å studere og trente nesten ikke en «puck» de neste tre-fire årene, forteller 25-åringen.

Men så tok han grep.

– Jeg var litt for glad i mat og det gode liv, men så ble jeg lei av å være småfeit i en alder av 22–23 år. Nå er jeg 15 kilo lettere og trener ekstremt mye, sier Hermo.

Men fortsatt er han på ingen måte proff.

– Oppladningen min til «Vasaen» var tre lange arbeidsdager i Harstad. Etter det, var det bare rett hjem til Tromsø og pakke bagene til avreise, sier Hermo, som er revisor i Ernst & Young.

– Helt rått

Andreas Nygaard lot seg imponere over treningskameraten.

– Det var helt rått av han. Han hang lenge med og det var et føre som passet han og de nest beste løperne bra, men litt tyngre for oss som gikk helt foran, sier Nygaard, som vant sammendraget, selv uten poeng.

For en gangs skyld skulle han gå for selve seieren og ikke de innlagte spurtene.

– Jeg gikk rett og slett tom på slutten. Det var utrolig skuffende. Jeg trodde lenge at jeg kom til å gjøre det helt store i dag, men så gikk jeg bare helt tom for energi den siste kilometeren, sier Nygaard, som ble nummer 18 til slutt.