TRONDHEIM (adressa.no): — Helt uvirkelig. Jeg skjønte ingenting da jeg kom først inn i Moraparken rett før mål. Herlig, sier Petter Eliassen til TV2s direktesending etter å ha vunnet Vasaloppet.

For i bløte spor ble det svært seige 90 kilometer i de svenske skogene søndag. Og den 29-årige Byåsen-gutten, som har flyttet til Alta og representerer Tverrelvdalen, hadde langløpspesialister Anders Aukland og Stanislav Rezac på slep til det var igjen om lag to kilometer.

Men i sitt eget debutår i langløpssirkuset hadde Eliassen mest trøkk i stake-armene, og i det som ble en real langspurt derfra og inn måtte tsjekkeren slippe, og den siste kilometeren så også 42-årige Aukland at luka ble større og større.

— Jeg sparte nok litt mer krefter enn Aukland underveis. Det gjorde nok at jeg hadde mest å gå med mot slutten, sier Eliassen beskjedent etterpå.

Nummer to sammenlagt

Dermed gjorde Eliassen som under König Ludvig Lauf tidligere i vinter. Og ble samtidig den første debutanten som vant Vasaloppet siden Michail Botvinov gjorde det i 1997.

FOLKEFEST: Det manglet ikke på deltakere i denne utgaven av Vasaloppet heller. Foto: REUTERS

Med seieren er Eliassen fremdeles nummer to i verdenscupen i langløp, 20 poeng bak nettopp Aukland. Noe han ikke så for seg da han begynte langløpsatsingen i mai i fjor.— Det har vært et fantastisk år som skilløper for min del. Framgangen har vært ganske stor siden jeg la om, men det er jevnt i toppen. Så det er rart at jeg vinner i dag, sier han til TV2. ## Gjerdalen og Pettersen helt utmattet

Det ble for øvrig en blytung nimil søndag, hvor differansene ble langt større enn for eksempel i fjor, da 30 mann kom inn i løpet av det siste minuttet.

Både Øystein Pettersen og Tord Asle Gjerdalen kollapset i målområdet, etter å ha kommet inn flere minutter bak Eliassen, og ble liggende svært lenge før de kom til seg selv. Det tok syv minutter å få de åtte første løperne i mål.

Eliassen, som nå satser på langløp, er en del av Team LeasePlan Go, sammen med blant annet Thoma Alsgaard og svenske Anders Södergren.

PS! Johan Kjølstad, som var tilbake rekordtidlig etter beinbrudd, hang med teten i om lag 60 kilometer.

Fakta om norske herreseirer i Vasaloppet

2015: Petter Eliassen

2014: John Kristian Dahl

2013: Jørgen Aukland

2008: J. Aukland

2004: Anders Aukland

1971: Ole Ellefsæter. (©NTB)