STAVANGER (Aftenbladet) : Mens Viking i fjor saumfarte Island etter aktuelle spillere, var det en mann som gikk under radaren. Nå er Vidar Örn Kjartansson spilleren laget må stoppe om det skal bli tre poeng mot Vålerenga.

— Vålerenga har vel prestert omtrent som oss. Den lille forskjellen er vel at de har hatt en Kjartansson som har vært i hysterisk form og scoret hele tiden, sier Kjell Jonevret til Aftenbladet.

Foran årets sesong sikret Viking seg tre nye islendinger. To av dem kom fra islandsk eliteserie. Spillerne ble hentet på grunnlag av flere speiderturer til sagaøya. Kjell Jonevret innrømmer at de også under disse turene så kamper der Kjartansson var involvert. Han er litt overrasket over at 23-åringen har blitt eliteseriens store målmaskin. På 17 seriekamper har spissen scoret 15 ganger. Det gir et imponerende scoringssnitt på 0,88. — Han har aldri vært i nærheten av å score så mye tidligere. Samtidig er det ikke slik at vi i Viking har enerett på islandske spillere. Det var klokt av Vålerenga å hente ham, men vi har også bra islendinger i klubben. Det er heller ingen garanti for at han hadde passet inn hos oss, men det er imponerende hvor mye mål han scorer, sier Jonevret.

Overrasket Ingason

En av islendingene han sikter til er Sverrir Ingason. 20-åringen har vært veldig solid for Viking denne sesongen. I sin tidligere klubb Breidablikk spilte han flere gang mot Kjartansson. Ingason er imponert over prestasjonen til landsmannen.

— Han har virkelig vært i fyr og flamme denne sesongen, sier midtstopperen.

I likhet med Jonevret er også Ingason overrasket over at VIF-spissen er toppscorer i eliteserien.

— Ja, jeg tror alle er overrasket, inkludert ham selv. Toppscorer i Norge i fjor scoret 16 mål og Kjartansson har 15 på bare 17 kamper. På Island leverte han også brukbart, men ikke like bra som her, sier Ingason.

Kjartansson endte som toppscorer på Island i fjor, med 13 mål på 22 kamper.

Bruke 36 sekunder i mai

Da Viking spilte borte mot Vålerenga i mai scoret Kjartansson etter kun 36 sekunder. Ingason satser på at spissen ikke får mulighet til å gjøre det samme lørdag.

— For å stoppe Kjartansson må vi være godt organiserte og passe på at balansen i laget er riktig. Vi må ikke gi ham mye rom, spesielt ikke bak oss, for da er han farlig, sier Ingason.

Kjell Jonevret regner med at Viking-forsvaret får litt bedre kontroll på Kjartansson enn hva som var tilfelle i bortemøtet mot VIF, men han har ingen planer om å sette et "frimerke" på VIF-spissen.

— Vi slipper inn veldig lite mål, og det er den kollektive innsatsen som har gjort oss gode defensivt. Det kollektive skal stoppe Kjartansson og resten av Vålerenga. Vi skal ikke sette en mann til å fotfølge Kjartansson, sier Jonevret.

Ta strake hjemme

Viking står med 2-4-2 på hjemmebane denne sesongen, og da passer det kanskje bra at det er Vålerenga som er motstander. Etter fire strake tap, har Viking de to siste sesongene gått seirende av banen i hjemmemøtene med Oslo-klubben.

Da Viking spilte borte mot Vålerenga i mai endte resultatet 1-1. Vålerenga tok ledelsen etter kun 36 sekunder, mens Indridi Sigurdsson utlignet for Viking i andre omgang.

— Vi slapp inn tidlig mot dem forrige gang, men etter hvert fikk vi god kontroll. Jeg tror det blir en jevn kamp også denne gangen, sier Jonevret.

Viking stiller trolig med samme mannskap som vant 1-0 over Brann forrige helg.

4-2-3-1: Arild Østbø - André Danielsen, Sverrir Ingason, Indridi Sigurdson, Trond Erik Bertelsen . Joackim Jørgensen, Björn Daniel Sverrisson - Yann-Erik de Lanlay, Makhtar Thioune, Steinthor Thorsteinsson - Jon Dadi Bödvarsson.