VikingAafk Foto: Sunnmørsposten

AaFK har vært oppe i eliteserien i tre sesonger, og har møtt Viking hvert av disse årene.

I 2003 tapte AaFK hele 0-4 på gamle Stavanger stadion, og da fikk AaFK i tillegg to røde kort! Og rykket ned. I 2005 var AaFK oppe igjen, og i siste kamp for sesongen måtte AaqFK vinne i Stavanger for å berge plassen i eliteserien.

Det endte med et ydmykende 0-3 tap, og AaFK reiste hjem som en 1. divisjonsklubb. I fjor var det som hakk i plata i forhold til 2006-sesongen. På nye Viking stadion skapte AaFK rett og slett null og niks, Viking gjorde som de ville i 90 minutter og vant nok en gang 3-0. AaFK vant ingen nye venner etter den kampen, det er sikkert. Fasiten på de tre siste turene til oljebyen er altså 0 poeng og 0-10 i målforskjell. Vi får i hvert fall håpe at AaFK kan klare å score et mål i morgen, bare det er framgang i forhold til de foregående møtene mot Viking.

Også i Ålesund har Viking unngått tap mot AaFK i eliteserien, så det er helt i orden og "etter boka" at Viking er storfavoritt i kveld. AaFK har spilt én bortekamp i år, mot Vålerenga på Ullevaal. Den endte med 0-1, i en kamp der AaFK stort sett løp etter VIF-spillerne. Og slo lange poleballer hver gang de selv fikk tak i lærkula.

Ballen i laget

AaFK spiller en ballbesittende stil hjemme i sin egen lekegrind, og klarer det veldig bra til tider. Ikke minst imponerte AaFK enorm mot regjerende seriemester Brann sist.

Tør gutta å prøve på det samme på Viking stadion? Hvorfor ikke? Dersom AaFK lar Viking bestemme alt, legger seg i forsvar for å ri på det ene poenget de har når kampen starter, så kommer det til å ende med tap. Før eller siden vil da Viking score, slik VIF også til slutt fikk hull på byllen på Ullevaal.

AaFK må prøve å true Viking, komme i angrep med flere spillere, involvere midtbanen i det offensive spillet, og glemme alle tidligere vonde opplevelser i oljebyen.

Nå gjelder det

Det er NÅ det gjelder, og AaFK må gå for å bli den første klubben som vinner en bortekamp i årets eliteserie. Vi tviler på om AaFK har kapasitet til å slå Viking i Stavanger, men det er i hvert fall lov til å forvente at vi ser at AaFK virkelig PRØVER på å vinne!

Hvis AaFK gjør en god kamp, skaper sjanser, men likevel taper kampen, så er det greit nok. Å tape mot en bedre motstander er akseptabelt.

Men å tape uten å gi alt for å prøve å vinne — det er bare feigt. Slik AaFK eksempelvis opptrådte i Stavanger i fjor, i 2005 og i 2003. Men AaFK kan selvsagt ikke kaste all fornuft over bord og rase ukritisk i angrep. Her må det spilles klokt, gjerne med lavt press og med nok av spillere på rett side av ballen. Men når AaFK får tak i ballen så skal det satses helhjertet framover, og de to spissene må få besøk av medspillere inne i "boksen".

Dette er kanskje AaFKs aller vanskeligste bortekamp for året. Det sier historien alt om. Men nettopp derfor håper vi at AaFK-spillerne ser at her har de alt å vinne, lite å tape. For alle eksperter har for lengst delt ut en klokkeklar H i denne kampen. Slik de samme ekspertene delte ut en klar B til Brann før rødtrøyene kom til Ålesund sist helg.

Blir det AaFK-poeng i Stavanger er det en knallsensasjon. Og blir det uavgjort vil vi heller ha 1-1 enn 0-0...