NORGE — MAKEDONIA 2-0

ULLEVAAL (aftenposten.no): Tre og et halvt år – 1305 dager – var gått siden forrige landslagsstart da Per Ciljan Skjelbred igjen fikk sjansen på Ullevaal tirsdag kveld.

Den grep han begjærlig. 25-åringen scoret på en heading tidlig i kampen.

- «Drillo» sa på forhånd at de som ikke startet mot Albania kunne gi beskjed om at han tok ut feil lag i dag. Føler du at du gjorde det med denne prestasjonen?

— Ja, det synes jeg. Pluss at jeg vet at jeg er i mye bedre form når jeg selv er i sesong, nå har jeg ikke spilt kamp på noen uker. Det blir bare bedre enn det her, sier Skjelbred til aftenposten.no.

Jobbet med å score mer

Om målet hadde han følgende å si:

- Mål er mål. Det var ikke akkurat det fineste målet, men det var et viktig mål både for laget og min egen del.

Det var midtbanespillerens første mål for landslaget. Forrige scoring for klubblaget kom mens han fortsatt spilte i Rosenborg. Hamburg-proffen forteller at å bli mer målfarlig er et konkret mål han jobber for.

— Jeg har jobbet med det i Tyskland i hele år, og vært nær mange ganger. Men det kommer når det kommer. Det handler om å være med hele tiden, ikke stå på 20 meter, men fullføre løpene, forklarer Skjelbred, som nå for noen uker ferie før sesongoppkjøringen med Hamburg starter.

Laber stemning

Makedonia. Treningskamp. Et A-landslag som underpresterer. Rammen rundt oppgjøret var tammere enn på lenge. Det offisielle tilskuerantallet var på beskjedne 8756, i realiteten var det langt mindre folk på plass.

Størst var jubelen da det over høyttaleranlegget ble annonsert at Norge U21 hadde gått opp i ledelsen mot Italia i Israel-EM.

Norge ligger tynt an i VM-kvalifiseringen. Mot Albania fredag kveld skuffet de igjen.

— Det har mye med at U21-laget spilte en EM-kamp samtidig, mens vi bare spilte en treningskamp, sier Tarik Elyounoussi, som selv hadde bestilt 17 billetter for sine venner.

Han tror entusiasmen rundt A-landslaget kan snu kjapt med et par gode opplevelser.

— Det gjenspeiler bare at vi har en jobb å gjøre ute på banen der; få spillet litt mer attraktivt, så folk kommer å se på, vurderer Daniel Braaten, som scoret 2-0-målet.

Scoret først

Den timen han var på banen, hadde Skjelbred flere gode involveringer. Åtte minutter ut i kampen var han med langt inn i feltet, og headet innlegget fra Tarik Elyounoussi i mål.

Skjelbred fikk noen minutter på tampen mot Albania. Før det var han lenge i fryseboksen på landslaget. Ikke siden 11. august 2010, mot Frankrike, hadde han fått spille med flagget på brystet.

Hamburg-spilleren har innrømmet at han har kjent seg glemt av landslagsledelsen. Men med gode prestasjoner i tysk fotball har han tvunget seg inn i Drillos planer.

- Målet var viktig for oss, det ga oss et stort, psykisk overtak. Vi hadde bra kontroll, oppsummerer Skjelbred i intervjusonen etter kampen.

- Løft

I seks kamper på rad hadde Norge sluppet inn det første målet.

Norge var det førende laget, men leverte ikke spill som bærer bud om et stort løft til høsten. Etter 52 minutter kunne Makedonia ha utlignet. Ferhan Hasanis avslutning traff på feil side av stolpen.

Makedonias Boban Grncarov pådro seg et håpløst rødt kort, og håpet om å få med seg et godt resultat ble kraftig redusert.

12 minutter før slutt serverte Ruben Yttergård Jenssen en glimrende pasning. Braaten var parat, og satte kontant inn den avgjørende scoringen for Norge. Det var angriperens tredje landslagsscoring.

- Det var et lite løft for meg i dag, sier Braaten.

Ullevaal stadion

8756 tilskuere

Mål : 1-0 Per Ciljan Skjelbred (9), 2-0 Daniel Braaten (79).

Dommer : Liran Liany, Israel.

Gult kort: Daniel Mojsov (31), Boban Grncarov (60, 60), Makedonia, Kjetil Wæhler (36), Norge.

Rødt kort: Boban Grncarov (60, to gule), Makedonia.

Lagene:

Norge (4-4-1-1): André Hansen (Sten Grytebust fra 89.) – Tom Høgli (Ruben Yttergård Jenssen fra 72.), Kjetil Wæhler (Tore Reginiussen fra 38.), Kim André Madsen, Ruben Kristiansen (Espen Ruud fra 46.) – Per Ciljan Skjelbred (Magnus Lekven fra 62.), Ardian Gashi, Christian Grindheim, Tarik Elyounoussi – Erik Huseklepp (Alexander Søderlund fra 84.) – Daniel Braaten.

Ubenyttet reserve: Rune A. Jarstein.

Makedonia (4-2-3-1): Tome Pacovski (Darko Tofiloski fra 46.) – Aleksandar Todorovski, Boban Grncarov, Daniel Mojsov, Darko Glisic (Blagoja Ljamcevski fra 46.) – Velice Sumulikoski, Nikola Gligorov (Ostoja Stjepanovic fra 46.) – Mirko Ivanovski, Ferhan Hasani (Dusan Savic fra 83.), Ivan Trickovski (Adis Jahovic fra 46.) – Samir Fazli (Daniel Ivanovski fra 63.).

Ubenyttede reserver: Kristijan Naumovski – Bajram Fetai.