Parkering: Kristiansand Museum

gps: 58,16234 N 8.02908 Ø

Turlengde: 2,5 km

Dette er ikke byens mest kjente turområde, men tar du turen opp i Ringåsen vil du se at de få stiene som er der er ganske velbrukte. Sett bilen eller sykkelen ved museet og ta sykkelstien mot sør. Da har du flerbruks/rulleskiløypa på høyre side. Du passerer skiltet til Hundremetersskogen og går ned bakken. Like før du kommer til bebyggelsen finner du den blåmerkede stien til venstre. Kanskje synes du ikke stien er noe særlig å skryte av – og det med rette – steinete som den er. Men så snart du er på toppen av bakken, er det slutt på elendigheten, for nå går du på en fin, myk og nesten flat skogssti. På høyre side ser du salamanderdammen. Kikk godt etter, for så vidt jeg husker, var det salamandere her tidligere. Kanskje du får se de små krokodillelignende krypene nede i vannet.

Nå deler stien seg, og du tar til høyre og setter kursen mot Ringknuten. Det går bratt oppover, først en trapp, deretter er det å holde seg i rekkverket – og plutselig er du 80 meter over havet med flott utsikt i alle himmelretninger. Mot sørøst ser du Østergabet med Oksø og Grønningen. Mot øst ser du rett ned på Varoddbroa og mot sør og vest ser du Lund og boligområdene nær Gimlekollen. Vel nede igjen ved Salamanderdammen tar du til høyre til Ringåsen. Stien opp er en flott natursti, og er du ivrig jogger, klarer du ikke holde igjen her. Selv den bratte bakken fyker du opp, og før du vet ordet av det er du 81 meter over havet. En hel meter høyere en Ringknuten!

Nå er det full fart nedover. Der stien deler seg, kan du ta til høyre og ende i Bygaden som går rett gjennom museet, eller du kan ta stien til venstre og ende omtrent der du gikk inn i terrenget. Du vil uansett ha hatt en fin tur. Ikke lang, men kanskje grei nok. Og så håper jeg at om du hadde med deg små barn, så passet du godt på dem på Ringknuten!

Turen er hentet fra boken ”32 Nærturer i Kristiansand” av Arne H. Holte. Boka er utgitt i samarbeid med Midt-Agder Friluftsråd og Oddersjaa.