Fredag 17. mai starter Fifa-kongressen i thailandske Bangkok.

Palestinas fotballforbund (PFA) har bedt om taletid på Fifa-kongressen og kommet med forslag om at Det internasjonale fotballforbundet vedtar «passende sanksjoner» mot Israels fotballforbund (IFA) og israelske lag.

– Etter all sannsynlighet vil ikke dette komme til avstemming. Derfor har vi heller ikke tatt stilling til hva vi vil stemme. Vi tar ikke til orde for boikott med mindre det er en vei norske myndigheter velger å følge, sier Klaveness i en uttalelse til NTB.

– Det er samtidig elementer i forslaget som spesifikt berører fotballen, og som vi mener Fifa bør følge opp, legger hun til.

Palestinerne anklager Israel blant annet for brudd på menneskerettighetene, diskriminering og rasisme i sin nasjonale liga og brudd på Fifas vedtekter.

– Kan ikke være likegyldige

De vil be om at Fifa tar i bruk artikkel 4 i sine egne vedtekter, som strengt forbyr «enhver form for diskriminering mot et land … eller en folkegruppe», og PFA sier at ethvert brudd på disse forpliktelsene kan straffes med «suspensjon eller utelukkelse».

– Et fotballforbund er ikke det samme som et lands regjering, og fotball bør brukes til å inkludere, ikke ekskludere. Men hvis forslaget fra PFA går til avstemning, ønsker vi å sende et signal om at det som nå skjer i Gaza, ikke kan fortsette, sier Klaveness.

– Situasjonen i Palestina er så alvorlig at vi forstår at PFA må be Fifa om å ta tak i det. Vi kan ikke med god samvittighet være likegyldige til den pågående menneskelige lidelsen, fortsetter NFF-sjefen.

– Barn overalt skal få leke

Israels krig i Gaza har pågått siden 7. oktober, da den palestinske Hamas-bevegelsen gikk til angrep mot det sørlige Israel og drepte rundt 1140 mennesker og tok rundt 250 gisler.

– NFF har hatt prosjekter i Palestina i over ti år som utdanner kvinnelige trenere til å trene jenter og gir dem muligheter til å spille. Vi donerte 1 million kroner til Redd Barnas arbeid i Gaza og Ukraina. Barn overalt skal få leke, ikke være ofre for krig, sier Klaveness.