Før den tilbakelagte vinteren vraket skistjernen landslaget. Han har opp gjennom årene hadde en rekke konflikter med Skiforbundet.

Forholdet til tidligere langrennssjef Espen Bjervig var åpenbart ikke det meste. Nå er den personlige tonen bedre med Cathrine Instebø, som har tatt over jobben som daglig leder for langrenn i Skiforbundet.

– Jeg er veldig glad. Godt å ha det ute av verden. Omstendighetene har endret seg en del, sier Klæbo til VG.

– Hva har endret seg?

– Kommunikasjon er et nøkkelord. Vi har hatt veldig god dialog med Cathrine. Det er stor forskjell på det som har vært og det som er nå. Skal man bli enige, må man kunne prate sammen, sier Klæbo.

Cathrine Instebø og Klæbo. Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi har hatt en samtale, og det tenker jeg er en god start, legger han til med litt latter.

– Det har vært en helt annen dialog enn tidligere.

Klæbo og Skiforbundet er alt enige om at han skal gå for landslag de to neste sesongene: Det er VM i 2025 i Trondheim og OL i Val di Fiemme i 2026.

Klæbo forteller at han – så langt han vet – har inngått en standard landslagsavtale. Men han får støtte til å dekke høydetreningen, noe han de siste årene har vært nokså ensom om å satse på blant herreløpere.

Trønderen innrømmer at de mange konfliktene med Skiforbundet har vært en energilekkasje.

– Jeg angrer definitivt ikke (på at han satset utenfor landslag). Jeg er veldig glad jeg tok det valget, og det er godt å kjenne. Det kostet nok hakket mer for pappa (manager-pappa Haakon Klæbo) enn for meg, men det koster, sier Klæbo.

Foto: Heiko Junge / NTB

Sist sesong ble han coronasyk rett før sesongstart, mens han også mistet sesongens høydepunkt Tour de Ski med sykdom.

– Så tror jeg at jeg hadde fått covid uansett. Men jeg har lært at man må stå trygt i valgene, og særlig i de store valgene. Valget var helt riktig og jeg er veldig glad jeg tok det, selv da det sto på som mest, sier Klæbo.

Resten av landslaget presenteres i slutten av april.

– Å få tilbake Klæbo på laget er utrolig viktig. Det er stort for Ski-Norge. Vi vil ha de beste på lag, sier Cathrine Instebø.

Klæbo har vært norsk langrenns største profil i mange år. Han har fem OL-gull, ni VM-gull, 84 seiere i verdenscupen og fire sammenlagtseiere.