– For en skyts Stan har å by på, utbryter Christer Francke på Eurosport-sendingen.

Verdenstreer Ruud åpnet ATP500-turneringen i Sveits tirsdag kveld mot hjemmehåpet Stan Wawrinka, som i sin tid har tatt tre Grand Slam-titler (2014, 2015 og 2016), men som har vært skadet i lang tid og som nå er blitt 37 år.

Han er bare nummer 194 i verden, men virket veldig inspirert på å gi nordmannen god motstand. Det klarte han virkelig. For Ruud ble det nok en skuffende turnering - etter megasuksessen i US Open.

Wawrinka vant etter bare én time og 18 minutter.

GLEDE: Stan Wawrinka har slitt mye med skader de siste årene. Tirsdag kveld tok han sin største seier på flere år da Casper Ruud ble slått hjemme i Basel. Foto: GEORGIOS KEFALAS / EPA

– Dette er emosjonelt for meg, sier Stan Wawrinka i et intervju vist på Eurosport.

– Jeg begynner å bli gammel og har kjempet med skader de siste årene. Det er spesielt at jeg klarer å produsere dette her.

Etter at Ruud tapte US Open-finalen mot Carlos Alcaraz i september, har det gått slag i slag. Davis Cup i Norge ble avløst av Laver Cup, før han dro til Sør-Korea og Japan.

Ruud tapte kvartfinalen i Seoul mot japanske Yoshihito Nishioka, mens det ble exit i første runde i Tokyo mot Jamue Munar. Det ble altså bare én seier på den lange turen til Asia, åttendedelsfinalen i Seoul.

– Jeg har spilt uavbrutt, og jeg tror kroppen min kjente det litt i dag, sa Ruud etter tapet mot Munar.

Nordmannen har siden hatt tre uker på å ta seg igjen.

Mot Wawrinka vant han samtlige poeng i sine tre første servegame, men så brøt faktisk Wawrinka og tok ledelsen 4–3. Sveitseren servet inn 5–3 og 6–4.

– Det er en klar fordel for Casper om gamene blir lange, sier Eurosport-kommentator Christer Francke.

– Han kan sakte, men sikkert tyne krefter ut av 37-åringen, som tok seg en ekstra liten hvil før andre sett.

Begge holdt lett servegamene sine i andre sett. Wawrinka imponerte med sine server, og Ruud fikk derfor ikke nyte godt av at han er yngre og i bedre form.

På 4–4 brøt Wawrinka. Ruud hadde flere grove bomslag i det gamet. Wawrinka vant dermed 6–4.

Stan Wawrinka gjorde comeback i mars 2022 etter å ha vært skadeplaget gjennom flere år. På sitt beste - i 2014 - var han nummer tre i verden.

Han har to semifinaler i Basel fra før; 2006 og 2011. Wawrinka møter Brandon Nakashima i neste runde.

PS: Roger Federer vant turneringen i fødebyen Basel 10 av de 14 siste årene den ble arrangert. Corona gjorde at det ble avlyst både i 2020 og 2021.

Turneringen sendes på Eurosport Norge og Discovery+