– Dette er det verste jeg har sett på en bane på lenge, skriver den norske NFL-entusiasten Asbjørn Slettemark på Twitter.

Det Slettemark prater om er en situasjon som oppsto før pause i amerikansk fotball-kampen mellom Cincinnati Bengals og Miami Dolphins. Tua Tagovailoa skulle kaste ballen, men ble taklet av Josh Tupou og slo hodet i gresset.

24-åringen, som også måtte ut med det som så ut som en hodeskade forrige kamp, ble liggende urørlig i flere minutter før han ble fraktet til sykehus.

– Det var skummelt, sier Dolphins-trener Mike McDaniel på pressekonferansen etter kampen.

TAKLINGEN: Her blir Tagovailoa (i turkis drakt) taklet. Et millisekund senere blir han slått bevisstløs av et hardt sammenstøt med gresset. Foto: Joshua A. Bickel / AP

Både medspillere og motspillere ropte raskt på assistanse, og reprisene viste at fingrene til Tagovailoa stivnet (fencing response).

Tagovailoa måtte forlate banen sist søndag også etter å ha blitt taklet i bakken av Bills-spiller Matt Milano. Da quarterbacken forsøkte å reise seg sjanglet han og falt igjen, og ble umiddelbart geleidet i garderoben. Etter noen tester ble det meldt at han ikke viste tegn til å ha fått en hjernerystelse og quarterbacken ble sendt ut på gresset igjen etter pause. Han ledet laget sitt til en stor seier mot NFL-favorittene Buffalo Bills.

Flere stilte spørsmål til om Tagovailoa faktisk hadde blitt klarert. Slettemark er en av dem som reagerte på avgjørelsen.

– Tua hadde sannsynligvis hjernerystelse i helgen (dekket over/snakket bort av Dolphins), men fikk spille videre. Nå skjer det igjen fem dager senere. Fingrene går i fencing response. Tua rett på sykehus, skriver Slettemark videre.

McDaniel avviser dette på det sterkeste:

– Hvis det er noen form for bevis for at noen har en hjernerystelse, så skal de ikke spille. Det kødder vi ikke med, sier McDaniel da han fikk nye kritiske spørsmål etter nattens kamp – og sier samtidig at laget «ikke kunne gjort noe annerledes».

Se situasjonen fra forrige kamp her:

NFL har gjort store grep rundt hodeskader og hjernerystelser de siste par årene, og har en grundig hjernerystelse-test som må gjennomføres ved hver eneste mistanke om hodeskade. Denne skal Tagovailoa søndag ha bestått, og etter kampen forklarte McDaniel at det var en ryggskade som gjorde at 24-åringen hadde sjanglet etter taklingen.

FIKK FORTSETTE: Tagovailoa måtte hjelpes av banen også sist søndag. Da fikk han fortsette å spille etter pause. Foto: Rebecca Blackwell / AP

Tross ryggproblemene startet Tua kampen natt til fredag, og denne gangen var det liten tvil om at han fikk en kraftig hjernerystelse.

Nevrobiolog Chris Nowinski skriver på Twitter at «det er en katastrofe». Allerede før kampen advarte han mot følgene av at 24-åringen fikk spille.

– Gi hele staben sparken. Jeg forutså dette og hater at jeg fikk rett. Man kan dø av to hjernerystelser på fem dager. Det kan ende en karriere. Hvordan er vi så dumme i 2022? skriver han.

Nowinski er leder for et selskap som jobber med å bevisstgjøre rundt hjernerystelser og sykdommen CTE som har rammet mange kampsport- og NFL-spillere.

Under tweeten der Dolphins skriver at quarterbacken er kjørt til sykehus og er ved bevissthet hagler det med kritiske kommentarer om at Hawai’i-mannen aldri burde spilt.

Tagovailoa er en av mange unge lovende quarterbacken i ligaen. Han ble draftet med det femte valgte i 2020-draften og har allerede rukket å kaste over 5000 yards på 25 startede kamper i NFL.

Det er usikkert når 24-åringen vil bli klarert til spill igjen.

Uten Tua var det Teddy Bridgewater som tok over under center, og Dolphins tapte til slutt 15-27.

NB! VG har TV-rettighetene til NFL i Norge. Søndag kan du se tre kamper direkte.